Ekipe Stožera civilne zaštite Općine Perušić na kosinjskom su području još od svitanja. Kiša koja je padala cijelu noć nastavila je istim tempom i prije podneva i tako donijela nove nevolje žiteljima Gornjeg Kosinja i okolnih mjesta. Predsjednik Stožera Mihael Kurteš ovih je dana neprestano na poplavljenom terenu.

-Razina vode noćas se povećala za 40 cm i prodrla u pet kuća. Budući da neprestano raste naše ekipe su trenutno  angažirane na izmicanju namještaja u još pet kuća. Jutros smo na teren pozvali i ekipe HEP jer naglo podizanje vode prijeti dalekovodima. Zato će se el. struja morati iskopčati za naselja Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Trenutno je na terenu angažirano 30 ljudi podijeljenih  u interventne timove, rekao nam je predsjednik Stožera Mihael Kurteš

Da je stanje u Kosinju alarmantno potvrdio nam je i voditelj ispostave Hrvatskih voda ing. Mladen Vodička.

-Trenutno vodostaj raste oko 4 cm na sat.  U Selištu ispuštamo 309 kubika vode u sekundi, a preko brane 210 kubika. Na taj način od poplava spašavamo Gospić, rekao nam je ing. Vodička. Najbolja potvrda ozbiljnosti situacije jest preplavljeni kosinjki most. Voda ga je preplavila sa 30 cm i tako je nestala jedina cestovna poveznica s mnogim zaseocima ovoga područja. Nastavi li se kišno razdoblje i naglo topljenje snijega na Velebitu čini se da cijelo područe Kosinja očekuje najcrnji scenarij iz 2010. godine kada je voda prodrla u 150 objekata. – M.S. / L.O.

Nikola Šimunić je izradio prikaz poplavljenosti kosinjskog područja danas, nešto prije 13 h, u odnosu na onu veliku poplavu iz 2010. godine. Stanje je prilično zabrinjavajuće, budući da je prisutan trend porasta vodostaja.

Meteoalarm za sutra izdao narančasti stupanj pripravnost

Lokalno obilna oborina.
Moguće bujične poplave. količina oborine 40-60 mm BUDITE SPREMNI zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Stvaranje novog snježnog pokrivača, debljeg u Gorskom kotaru. visina snijega 15-30 cm BUDITE SPREMNI na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.