Sa zadovoljstvom vas pozivamo na

3. CAP KONFERENCIJU

– susret stručnjaka u području prevencije i zaštite djece od nasilja –

 

u četvrtak 26. i petak 27. travnja 2018.

Kulturno Informativni centar Gospić, Budačka 12, Gospić

CAP program (Child Assault Prevention) jedan je od rijetkih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Republici Hrvatskoj, a nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Program je zaštićeno intelektualno vlasništvo Međunarodnog centra za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP, New Jersey, SAD), a Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi ga od 2000. godine kao regionalni trening-centar za Hrvatsku. Program je 2009. godine verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Svake se godine CAP programom obuhvati oko 6.000 djece kroz rad CAP pomagača, volontera posvećenih odgoju i obrazovanju djece. Na taj je način od početka provedbe programa u Hrvatskoj uključeno gotovo 100.000 djece, 70.000 roditelja te oko 45.000 odgojno obrazovnih djelatnika.

Prema Statističkom pregledu temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada MUP-a u 2016. godini na razini države prijavljeno je 960 slučajeva povrede djetetovih prava, a u skupini kaznenih djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta 638 slučajeva među kojima su najbrojnija u području spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina (210) i iskorištavanja djece za pornografiju (207).

Nakon dviju konferencija u Zagrebu gdje se raspravljalo o kvaliteti i unapređenju CAP programa te sustavnom pristupu u prevenciji nasilja nad djecom, ove godine naglasak je na aktivnom zalaganju za prevenciju nasilja u lokalnoj zajednici. Svrha je konferencije prikazati kako se prevencija provodi u svakodnevnom radu s djecom u lokalnoj zajednici – u školama, na igralištima, u susjedstvu, u domovima, u gradovima i u zajednicama – te povezati različite stručnjake lokalne vlasti, institucije i organizacije u eliminaciji nasilja.

Ovogodišnji skup organizira se u partnerstvu s Gradom Gospićem, suradnji s Kulturno Informativnim Centrom Gospić te s podrškom Lidije Bregant Jelić i Vesne Orešković, CAP koordinatorica za Ličko-senjsku županiju.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.