Zabijelilo se u Istri: Subota donijela grmljavinska nevremena, ponegdje i izraženija praćena tučom

Naime, jače zagrijavanje tla pogoduje izraženijem vertikalnom uzdizanju zraka, a time i razvoju grudastih i tornjastih oblaka.

Vrlo nestabilno vrijeme i dalje se zadržava nad našim područjem, a nestabilnost atmosfere posebno se očituje u poslijepodnevnim satima kada je temperatura zraka pri tlu najviša.

Naime, jače zagrijavanje tla pogoduje izraženijem vertikalnom uzdizanju zraka, a time i razvoju grudastih i tornjastih oblaka, poznatijih kao kumulusi i kumulonimbusi.

Tuča padala u unutrašnjosti Istre i u Lici

Prema podacima s terena i dojavama naših čitatelja, jači grmljavinski pljuskovi zabilježeni su u Lici, zaleđu Dalmacije, unutrašnjosti Istre, a lokalno i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Razvoj jakih olujnih oblaka iznad Velebita, foto: Nikola Mraović
Razvoj jakih olujnih oblaka iznad Velebita, foto: Nikola Mraović

Vrlo nestabilno i u nedjelju

Izraženih poslijepodnevnih pljuskova bit će i tijekom nedjelje, a pritom je ponegdje ponovno izgledno jače grmljavinsko nevrijeme s tučom.

Najveća vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove je u kopnenom dijelu Hrvatske, kao u zaleđu Dalmacije i unutrašnjosti Istre.

Početak idućeg tjedna donosi svježije vrijeme uz više naoblake i povremenu kišu.

https://www.neverin.hr/vijesti/zabijelilo-se-u-istri-subota-donijela-grmljavinska-nevremena-ponegdje-i-izrazenija-pracena-tucom/

Gs Press / neverin.hr / Alen Šterpin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.