U sklopu nacionalne manifestacije „Noć muzeja“ Muzej Like Gospić je ovogodišnju temu posvećenu sportu definirao s nekoliko epizoda posvećenih planinarenju. U prvom dijelu večeri predstavljen je vrlo bogat opus fotografija koje su domaći planinari načini tijekom svojih brojnih pohoda. Prvo večerašnje predavanje pripalo je prof. Ani Lemić, jednoj od najupornijih i najuzornijih gospićkih i ličkih planinarki. Prof. Lemi je ujedno autorica nekoliko istaknutih publikacija na temu planinarenja, gdje svakako valja istaknuti knjigu pod naslovom „Velebit il’ ne bit’“. Govoreći od organiziranom planinarenju na ovim prostorima prof. Lemić je ustvrdila  kako se  1874.  krenulo s uspostavom   Hrvatskog planinarskog društvo, da bi 1876. godine  povjerenikom za Gospić imenovan je prof. Dragutin Franić. PD “Visočica” Gospić  osnovano je 20. kolovoza 1899. godine kada je održana  prva glavna skupština planinarske podružnice u Gospiću, gdje je izabrano  ime “Visočica”. Za prvog predsjednika je izabran Kraljevski nadšumar Milan Drenovac, za tajnika prof. Dragutin Franić, za blagajnika prof. Dane Travica. Već 2. i 3. srpnja 1898. godine organiziran je prvi planinarski izlet Gospićana na Visočicu. Tim povodom PD “Željezničar” iz Gospića svake godine prvi vikend u srpnju organizira memorijalni pohod.Prof. Lemić je govoreći o svojem prebogatom planinarskom iskustvu istaknula i ime Ante Vujnovića, strastvenog planinara na čiju je inicijativu u Gospiću osnovana stanica HGSS-a.

Drugo predavanje pripalo je Tomislavu Čaniću, jednom od najdugovječnijih ličkih planinara. Planinarenjem se aktivno bavi dulje od pola stoljeća. Večeras je rekao nešto više o ličkim planinarskim ekspedicijama.

-Svakako najteži i najsloženiji uspon  ličkih planinara bio je onaj na Aconcuagu, vrh u Južnoj Americi visine 6960 metara. S nama su bili i planinari iz nekoliko hrvatskih planinarskih društava. Na koncu su se  naši dečki popeli na taj vrh, što je prije toga iziskivalo vrlo temeljite i naporne pripreme, rekao je Čanić, planinar koji sa svojih 76 godina i danas aktivno sudjeluje u mnogim planinarskim izletima i akcijama. Buduću je u mladosti prošao cijelu bivšu državu uvjeren je kako ne postoji niti jedan zahtjevniji vrh na kojemu nije bio.

Treće večerašnje predavanje vodio je voditelj HGSS-a stanice Gospić Josip Brozičević. Iz njegovog kuta gledanja planinarenje je lišeno onog idiličnog okruženja kao kod planinara jer članovi HGSS-a često riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.