Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestili su o 23 nova slučajeva zaraze

0

U Osječko-baranjskoj županiji od sinoć je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u županiji su potencijalno dva žarišta, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

“Dvadeset i tri su novopozitivne osobe na prostoru županije, od toga je 12 novih od sinoć. Imamo potencijalno dva žarišta”, istaknuo je načelnik Stožera Goran Ivanović na konferenciji za medije. Dodao je da struka i Stožer rade odlično i da je situacija pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo te su obrađeni svi kontakti. Policijska uprava vrši nadzor svih osoba koje su u samoizolaciji te je izvršila 89 provjera.

Na području županije je donesena odluka o zabrani posjeta domovima za starije, a preporuka je i za sve ostale domove koji pružaju socijalne usluge. Svi građani koji idu liječniku moraju imati masku na ulasku, a maske će biti osigurane za one koji ih nemaju.

Na konferenciji je istaknuto da je šest bolesnika hospitalizirano, a svi su dobrog stanja i nisu životno ugroženi. KBC Osijek je pojačao kapacitete i spreman je.

Časne u bolnici

“Šest je bolesnika hospitalizirano. Nisu životno ugroženi. Spremni smo i dostupni”, rekla je doktorica. Među njima je pet časnih sestara.

“Dosad smo registrirali ukupno 156 pozitivnih osoba od početka epidemije. Možete biti bez brige, sve što se dogodilo je pod strogim nadzorom Zavoda za javno zdravstvo. Svi kontakti su pod našim mjerama. Bitno je da se držimo svih mjera”, poručio je osječki epidemiolog Kožul.

“Imamo određeni proboj, ali ključno je da imamo ljude koji će odraditi sve. Panike nema, na vrijeme smo detektirali sve. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama. Situacija je epidemiološki puno bolja nego prije par mjeseci. Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više i temeljitije nego mlađi. Ali poruka je da nema panike i da je stvar pod kontrolom. Nema razloga za velike restriktivne mjere, ali jako je bitno da se od nas traži da se ponašamo odgovorno. Držite se socijalne distance, oni koji su prešli granicu da to prijave i odu u samoizolaciju. Određene zaražene osobe su bile preko granice u BiH, Kosovu i Srbiji”, otkrio je Anušić.

Sestre su se vratile s Kosova

“Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova. Sestre su se vratile s Kosova prije 2, 3 dana”, rekao je Kožul dodajući kako je dobro što je sve u jednom objektu. “Sve će časne sestre biti obrađene. Danas čekamo nove rezultate. Obradit ćemo i njihove kontakte”, najavio je.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.