Stožer donio niz lokalnih mjera

0

U SUBOTU U 14 sati je objavljeno kako je u 24-satnom periodu zabilježeno 312 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 312 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2654.

Među njima je 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. Tri su osobe umrle”, navodi se u priopćenju Nacionalnog stožera CZ.

Od nedjelje objave u 10 sati

Bila je to zadnja objava Stožera u 14 sati. Od ove nedjelje objave će ići u deset sati.

“Od  30. kolovoza, priopćenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske objavljivat će se svakodnevno u 10:00 sati.

Nove lokalne mjere

Nacionalni stožer javlja i kako je donio tri odluke, na prijedloge lokalnih stožera. Jedna je za Varaždinsku, druga za Šibensko-kninsku, a treća za Virovitičko-podravsku županiju.

Nužne epidemiološke mjere za Virovitičko-podravsku županiju

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 31. kolovoza. U trajanju od 14 dana, na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Virovitičko-podravske županije može biti prisutno najviše 50 osoba.

“Od 25. do 29. kolovoza bilježimo 18 zaraženih što je enormni porast. Velika većina njih je povezana sa svatovima i nešto manje s izlascima u noćne klubove pa smo Nacionalnom stožeru predložili da se od 31. kolovoza na 14 dana ograniči broj sudionika na svadbenim svečanostima”, rekao je tamošnji epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako su se na taj korak odlučili jer ne žele čekati da se situacija dodatno pogorša pa da tek onda reagiraju.

“Ako nam se drastično poveća broj oboljelih, bez obzira što su to uglavnom mlađe osobe, sigurno će se po zakonu velikih brojeva dogoditi da među njima bude i starijih osoba i kroničnih bolesnika”, naglasio je Venus.

Posebno se osvrnuo na kritike o navodno nedovoljnom broju testiranih.

“Udio stanovnika Virovitičko-podravske županije u ukupnom broju stanovnika Hrvatske je 1,84 posto, a trenutni udio testiranja je 1,89 posto što jasno govori da broj testiranih osoba nije malen kako se nagađa”, objasnio je Venus.

Nužne epidemiološke mjere za Šibensko-kninsku županiju

Niz lokalnih mjera donesen je i za područje Šibensko-kninske županije. Tamo je u subotu zabilježeno 11 novih slučajeva.

Odluka se primjenjuje od 31. kolovoza, a mjere su:

  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a mogu trajati najdulje do 02:00 sata;
  • iznimno, na svadbenim svečanostima može biti prisutno do 100 osoba, a takve svadbene svečanosti se mogu održavati samo u prostorima koji redovno mogu organizirati svečanosti za najmanje 3 puta više osoba nego što će ih biti na takvoj svadbenoj svečanosti;
  • na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski;
  • zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i drugih ustanova socijalne skrbi i izlasci korisnika izvan prostora objekata i dvorišta domova za starije i drugih ustanova socijalne skrbi, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima;
  • mjere pod točkama 1, 2, 3 određuju se u trajanju od 30 dana, a mjera pod točkom 4 u trajanju od 15 dana.

Nužne epidemiološke mjere za Varaždinsku županiju

U trajanju od 30 dana na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Varaždinske županije može biti prisutno najviše 100 osoba. Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 31. kolovoza.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ističe da se u slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, kao što je svadbena svečanost, epidemiolozi nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze.

“Moramo biti svjesni da je to vremenski vrlo zahtjevno, a vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo covid-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte”, dodaje Vugrin.

Zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije u petak uputio prijedlog Nacionalnom stožeru da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100.

“To bi s jedne strane i dalje omogućavalo održavanje svadbenih svečanosti te s druge strane omogućilo lakšu i bržu epidemiološku obradu u slučaju potrebe. Vjerujem da naši sugrađani sada već sami znaju procijeniti koje situacije predstavljaju povećani rizik za mogući prijenos zaraze”, poručuje Vugrin.

Inače, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a izvor je svadba 15. kolovoza, na području Općine Vinica od danas su postrožene mjere za sprječavanje širenja zaraze pa su maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kontroliraju se okupljanja i odgađaju manifestacije, a posjet u domove za starije nije moguć. To je prvo mjesto u kojem su maske obvezne i na otvorenom.

“Mi smo od strane varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo komunicirali prema dvije jedinice lokalne samouprave i prema dva najmanje Stožera, određene mjere. Mjere nošenja maski na otvorenom je samo jedna od mjera koja je komunicirana. Je da su maske najeksponiraniji dio pa su privukle pažnju. No građanima smo poručili da se maske vani moraju nositi kada se nalaze u neposrednoj blizini druge osobe ili veće skupine ljudi”, objasnio je Robert Vugrin u razgovoru za RTL.

“Jasno da maske vani nemaju nikakvog smisla ako navečer sami šetate psa po ulici”, kazao je.

Capak: Moguća promjena mjera za određivanje samoizolacije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije kao i razmatranje promjene odluke o zatvaranju fitness centara u smjeru jače kontrole.

Gostujući u Dnevniku NoveTV, Capak je kazao kako će se razmotriti prilagodba kriterija za određivanje mjera samoizolacije u skladu s novim saznanjima oko definicije bliskog kontakta Svjetske zdravstvene organizacije, a koje će to konkretno mjere biti znat će se nakon skorašnjeg sastanka stručnjaka i epidemiologa.

“Mi jesmo razgovarali o tome”, rekao je Capak odgovarajući na pitanje hoće li biti promjena u kriterijima kod određivanja samoizolacije s obzirom na to da je danas u Hrvatskoj u samoizolaciji više od devet tisuća ljudi.

“U međuvremenu postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koje je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija i mi, stručnjaci, epidemiolozi, upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, raspravljat ćemo o tome i obavijestiti javnost”, pojasnio je.

Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima “udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno”.

“Dakle, neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru”, rekao je Capak dodavši da će se “negdje nešto pooštravati”. Napomenuo je i kako nisu “za labavije kriterije nego za primjenu znanstvenih dokaza”.

“Uvijek je bolji veći oprez, dakle, pri manjem riziku da se ide u samoizolaciju, ali naravno da moramo voditi računa o tome da gospodarstvo, da društvene djelatnosti, da sve mora ići dalje”, poručio je Capak. Govoreći o odluci o zatvaranju teretana i fitness centara na području Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako je dobio nekoliko SMS-ova. Jedan je, kazao je, za njega “neugodnog sadržaja”, ali jednako tako dobio je i nekoliko poruka podrške od ljudi koji se već dugo bave fitness industrijom.

Teretane u Splitsko-dalmatinskoj županiji brzo bi mogle otvoriti

Nacionalni stožer u kontinuiranom je kontaktu sa županijskim stožerom koji je takvu odluku donio uslijed komplicirane epidemiološke situacije i temeljem epidemiološke anamneze koja je pokazala da su neki od oboljelih posjećivali teretanu, pojasnio je. Dodao je kako smatra da bi u slučaju fitness centara te na inicijativu samih teretana te mjere trebalo modificirati.

“Mislimo da će se ta mjera mijenjati u smjeru jače kontrole”, zaključio je Capak.

Nešto određeniji su bili ranije u subotu iz stožera Splitsko-dalmatinske županije. Oni su kazali kako se ide u smjeru otvaranja teretana.

“Upravo na tome radimo. U dogovoru s epidemiolozima i vlasnicima fitness centara i teretana idemo u smjeru pojačanih i strogih mjera, ali i otvaranja”, otkrili su kratko iz Županijskog stožera, prenosi Dalmacija Danas.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.