Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut  posjetio je danas Ličko-senjsku županiju i tom se  prigodom sastao s članovima županijskog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i sudjelovao na njihovom sastanku.

Tijekom obraćanja novinarima župan Darko Milinović ukratko je definirao osnovne značajke rad županijskog Stožera civilne zaštitne.

Već 53. dan smo područje Hrvatske bez oboljelih od korona-virusa i nadam se da će tako i ostati. Ja sam pomoćnika ministra i njegove suradnike upoznao sa svim onim što smo provodili u vrijeme epidemije COVID-19. Pri tome smo provodili sve mjere i preporuke struke, imali odličnu suradnju i koordinaciju s nacionalnim Stožerom, dok su na terenu zajednički djelovale sve službe poput Crvenog križa, Zavoda za javno zdravstvo, medicinske ustanove, policija, vatrogasci…  Na „prvoj crti bojišnice“ bili su zdravstveni djelatnici kojima se još jednom zahvaljujem na učinjenom. Naš najveći uspjeh je što nismo dozvolili da nam  COVID-19 prodre u bolnicu i u Domove za starije i nemoćne. U tom smo smislu i prvi uveli radno vrijeme 7+7 i na taj način smanjili mogućnost širenja virusa na najmanju moguću mjeru. Na kraju sastanka sam upoznao pomoćnnika ministra o podizanju visine sredstava iz županijskog proračuna za civilnu zaštitu za 20 posto, a vidimo koliko je civilna zaštita bitna u ovakvim situacijama, istaknuo je župan Milinović.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut pohvalio je mnoge značajke rad Županijskog Stožera civilne zaštite.

Danas smo ovdje u procesu obilaska svih županijskih Stožera civilne zaštite. Naglasio bih odlično koordinaciju, suradnju i provođenje svih potrebnih mjera od strane ovoga Stožera. Izvršili smo analizu svi poduzetnih mjerea i izvršenih zadaća i s time smo vrlo zadovoljni. Stečenim iskustvima pripremamo se za sljedeće aktivnosti vezane uz turističku sezonu. Uz to nam je izazov i protupožarna sezona koja je pred nama. Nacionalni Stožer civilne zaštite ostaje i dalje aktivan, nešto u malo ležernijem obliku, nego li u vrijeme epidemije, ali ćemo sve pratiti i promtno reagirati kao i do sada. U protekla tri mjeseca donesene su 93 Odluke koje su onda na terenu provodili županijski Stožeri. Ovaj županijski Stožer imao je vrlo dobru koordinaciju s nacionalnim Stožerom. Treba pri tome spomenuti karantenu u Udbini kao odličan potez kojim se u samome začetku spriječila šira ekspanzija COVID-19. Vrlo dobro je odreagirao i ovdašnji zdravstveni sustav, kao i sustav socijalne skrbi koji je pomagao najosjetljiviji dio populacije, starije sugrađane. Potpora je s nacionalne strane bila sveobuhvatna, posebno po pitanju slanja opreme. Mnoge službe niti nemaju propisane mnoge aktivnosti s kojima su se odjednom morale baviti, ali su se vrlo brzo uključili u sve aktivnosti i funkcionirale kako treba. Kao da je to bila nekakva višegodišnja aktivnost. Svima nama ovo je bilo jedno novo iskustvo koje se u Hrvatskoj do sada nikada nije dogodilo, zaključio je Damir Trut koji je potom sa suradnicima obišao teren na južnom Velebitu gdje je u tijeku razminiranje terena neposredno uz planinarske staze.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.