Čudne alge koje plutaju na površini rijeke Like u Bilaju ponovno su se pojavile i ove godine.  Prvi put su zabilježene lani i nitko od starijih mještana se ne sjeća takve pojave. Nazvali smo SRU Lika da provjerimo imaju li oni kakvih saznanja.  Kako nam je rečeno, oni su prošle godine mjerili vodu svaki dan, i na mjestima gdje su zabilježili temperaturu vode između 24 i 27 C  PMF i ostale institucije su dale objašnjenje da zbog porasta temperature, globalnog zatopljenja i sl. pojavljuju se alge i vegetacija koja uzrokuje manjka kisika u vodi što za posljedicu ima uništavanje riba.  Kada padne prva velika kiša, sve će ove alge dospjeti u rijeku Novčicu!

Na prostoru gdje smo danas uslikali ove ružne alge(Bilajski most) nekada je obitavala pastrva. Dio mještana za ovu pojavu krivi “paučinu” koja se za vrijeme rata bacala na tom području.

Je li u pitanju paučina, pesticidi koji se koriste u poljoprivredi, globalno zatopljenje ili nešto četvrto, netko bi morao znati. Ovim putem od Hrvatskih voda tražimo pojašnjenje ove pojave.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.