U središnjoj Hrvatskoj kiše je mjestimice bilo već prijepodne, a u drugom dijelu dana očekuju se i izraženiji pljuskovi. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana povremeno i jak sjeverni vjetar, uz koji će biti zamjetno svježije nego jučer.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima umjereno i znatno oblačno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Mjestimice može biti i olujnog nevremena i obilnije kiše. Potkraj dana, uz osjetni pad temperature zraka, u gorju višem od 700 m moguća je susnježica i snijeg. Uz obalu će puhati umjereno i jako jugo, a navečer će okrenuti na buru, ponegdje na udare i olujnu. Najviša temperatura zraka od 18 do 22 °C, u gorju između 13 i 15 °C. – index.hr

U nastavku dana naoblačenje će se proširiti i na ostatak zemlje, najkasnije na krajnjem istoku te jugu gdje će se suho zadržati do navečer. Kiša će biti česta, nerijetko i uz izraženije pljuskove pa ponegdje može pasti i obilna oborina, najprije na dijelovima sjevernog i srednjeg Jadrana a zatim prema večeri i iduće noći i na kopnu te u Dalmaciji.

Sutra nastavak nestabilnog vremena. Prevladavat će uglavnom oblačno s čestom kišom koja ponegdje može biti i obilnija, osobito u prvom dijelu dana na kopnu te mjestimice u Dalmaciji. Odmicanjem centra ciklone južnije i istočnije te istovremeno jačanje anticiklone sa zapada najprije će na sjevernom a zatim i dijelu srednjeg Jadrana doći do prestanka oborina te postupnog kidanja naoblake. Bit će vjetrovito uz umjeren i pojačan sjeverac i sjeveroistočnjak na kopnu te jaku buru s olujnim, na poznatim burovitim lokacijama i orkanskim udarima. Posvuda osjetno hladnije.

Dakle glavnina utjecaja ciklone u većem dijelu zemlje očekuje se prema kraju dana te iduće noći kada će kiša biti česta, nerijetko i obilna. Na Jadranu su izgledni i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom dok će u višem gorju biti snijega. Osim obilnijih oborina probleme će stvarati vjetar, na kopnu umjeren do jak sjeverac koji će u kombinaciji s osjetno nižim temperaturama pridonijeti još izraženijem osjećaju hladnoće nego što će temperature zaista pokazivati, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima zbog koje su vrlo izgledni problemi u prometu.-Vremenska prognoza by Silvio

Meteoalarm je za danas izdao niz upozorenja za cijelu zemlju, osim njezinog krajnjeg istoka.

Meteoalarm izdao narančasto upozorenje za Liku

  • Obilna kiša. Moguće bujične poplave. količina oborine > 50 mm
  • Mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. vjerojatnost grmljavine 40-70 %
  • Mjestimice olujni udari SI vjetra. najjači udar vjetra > 65 km/h

Za područje Velebitskog kanala za sutra je izdano crveno upozorenje zbog olujne bure i tramontane. Očekuju se udari i do 140 kilometara na sat. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajni rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava Meteoalarm.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.