Klimatološko ljeto počelo je 1. lipnja. Kalendarsko ljeto počet će 21. lipnja u 16:54. Kada su vremenske prilike u pitanju, zadnjih nekoliko dana imali smo klasično kasno proljeće, a od ovog vikenda i po tom kriteriju ulazimo u ljeto.

Po svemu sudeći, potonji će ulazak u ljeto biti nagao. S obzirom da smo još prije nekoliko dana bili u dugim rukavima, ovako šokovite promjene temperature zraka pred nama sigurno nisu najpoželjniji scenarij za zdravlje…

Petak će biti pretežno vedar. Ujutro će mjestimice biti sumaglice. U početku će biti umjerenog, na moru ponegdje i pojačanog juga, popodne će sve više slabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12 do 16°C u Zagori, od 16 do 20°C uz obalu i na otocima.

Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro će biti slabog, na moru ponegdje umjerenog juga i levanta. Danju vjetar u okretanju na slab jugozapadnjak, navečer bonaca. Od jutra toplije, a najviše dnevne temperature zraka većinom od 27 do vruća 32°C ponegdje u Zagori.

Vedrina će obilježiti i nedjelju u kojoj slijedi daljnje osjetno zatopljenje. Noću tiho ili slaba bura, danju na kopnu puhat će slaba bura koja će imati izražen fenski učinak, a na moru će biti do umjerenog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka koji će popodne na moru ponegdje imati pojačane udare. Najviše dnevne temperature zraka od 28°C ponegdje na vanjskim otocima do čak 35°C ponegdje u Zagori.

S obzirom na izvjesno naglo zatopljenje, osobito u nedjelju, građanima se ne preporučuje dugotrajno izlaganje suncu, osobito od 10 do 17 sati.

Suho i pretežno sunčano, a često i vruće, bit će i sljedeći tjedan.

Gs Press / dalmacijadanas.hr

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/stize-vrlo-izrazeno-zatopljenje-prvi-val-vrucina-vec-u-nedjelju-u-dijelovima-dalmacije-bit-ce-do-vrlo-vrucih-35c?fbclid=IwAR00NKv7vJNRRAbUkVSkmdSzXxN6mdlyR2lc4WGMkMWn5INcwMrPCEAefbU © dalmacijadanas.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.