U ponedjeljak će na Jadranu mjestimice biti nevera s kojima će lokalno biti obilne kiše, većeg broj munja, olujnog vjetra, a nije isključena ni pojava tuče i pijavica. Utorak donosi postupno smirivanje vremena pa će u nastavku tjedna, koji će biti svježiji, ali s temperaturom primjerenijom početku rujna, biti dosta suhog i sunčanog vremena. I na kopnu u ponedjeljak i noći na utorak – poseban oprez!

 

Kako javlja HRT, dijelove zemlje već je jučer zahvatila kiša, pljuskovi i grmljavina, posebice Istru, gdje je u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti bilo jačeg nevremena.

A upravo na zapadu, i zbog mjestimične kiše i više oblaka, temperatura zraka bila je niža nego dan prije. Iznad 35 stupnjeva bilo je i ponegdje na istoku unutrašnjosti, a pad temperature zahvatit će danas cijelu unutrašnjost te dio Jadrana s izraženom promjenom.

Naime, mjestimice će biti jačeg nevremena, obilne kiše, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče te pijavica na moru.

Prolazno će biti jakog, uz nevrijeme možda i olujnog vjetra, pa je DHMZ izdao i mnoga upozorenja.

Naime, preko naših će se krajeva u sklopu sniženog tlaka zraka premještati frontalni poremećaj s kojim će početi pritjecati hladan zrak, zbog čega će atmosfera biti vrlo nestabilna.

Na istoku Hrvatske prijepodne još dosta suhog vremena, a bit će i sunčanih razdoblja.

U drugom dijelu dana, posebice prema večeri, jače će se naoblačiti i povremeno će biti jake kiše i grmljavine. Navečer će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Temperatura u padu, no ne tako izraženo kao u središnjoj Hrvatskoj, gdje će vrijednosti biti i 10-ak stupnjeva niže od današnjih. Uz jake pljuskove, lokalno i nevrijeme, bit će obilne kiše.

Mjestimice može pasti i više od 50 litara po četvornome metru pa su moguće i bujične poplave.

Neprilika uzrokovanih obilnom kišom i jačim nevremenom bit će ponegdje na zapadu zemlje. Vjetar će u gorju oslabjeti, tek će prema večeri zapuhati sjeveroistočnjak.

Na sjevernom će Jadranu, osobito na otvorenome moru, puhati sjeverozapadnjak, a uz zapadnu obalu Istre jugozapadnjak, pa i jugo. Temperatura zraka u osjetnom padu u gorju, a manje toplo bit će i na moru.

U Dalmaciji će također uz povremenu kišu te mjestimične nevere pasti lokalno obilna kiša, a upozoriti treba i na mogućnost tuče i pijavica te naglo okretanje juga na jak i vrlo jak sjeverozapadni vjetar.

Na krajnjem će jugu prijepodne kiše biti rijetko, a zatim će prema večeri biti sve češća te će također postojati mogućnost za mjestimične nevere.

Slabo i umjereno jugo i južni vjetar prema večeri će okrenuti na vrlo jak sjeverozapadnjak, s kojim će se i valovitost mora naglo povećati. Zadržat će se vruće.

Gs Press / DHMZ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here