Prije 7 godina umro je   Pajo Šimić, prvi zapovjednik 117. brigade ZNG-e Gospić, i kako ističu njegovi suborci: jedan od najzaslužnijih ljudi što Gospić nije pao u prvim danima rata. Osim članova obitelji Šimić, vijence su položili Pajini suborci i prijatelji, predstavnice Ličko-senjske županije i Grada Gospića, kao i predstavnici braniteljskih udruga s područja Otočca i Perušića. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. Nakon toga sudionici komemoracije poklonili su se prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i zapalili svijeće podno biste u središtu Gospića. O povijesnim činjenicama i dosezima djelovanja 117. brigade ZNG u maloj dvorani KIC-a govorio je pukovnik Nikola Rendulić.

-Iako  je Pajo Šimić to zaslužio, njegova uloga u prvim danima Domovinskog rata gotovo se nigdje ne spominje. Samim tim što je organizirao obranu Gospića uoči početka napada na grad, Pajina je povijesna uloga neprijeporna i vrlo velika. Formirao je postrojbu, spriječio tzv. JNA i četnike u ovladavanju ključnim pravcima prema Gospiću i okolici. A najvažnije je što je realizirao zapovijed Predsjednika RH da se preuzmu materijalno-tehnička sredstva koja su na ovim prostorima označila prekretnicu u ratu. On je samim pripremama želio obraniti ovaj teritorij na miran način, ili sa što manje gubitaka. Nije dozvolio da se hrvatska strana isprovocira s bilo kakvim neredima i napadima. Sprječavao je sve negativne pojave koje su mogle kompromitirati mladu hrvatsku državu i njezine branitelje. Bilo je u ono vrijeme još mnogo sjajnih odluka i akcija Paje Šimića i njegovih najbližih suradnika, ali samo  ovo što sam istaknuo dovoljno je da bi se shvatila velika djelo toga čovjeka i postrojbe koju je predvodio, istaknuo je u susretu s novinarima  pukovnik Nikola Rendulić. Status 117. brigade ZNG Gospić ni do danas nije priznat, a jedan od najaktivnijih pripadnika ove postrojbe koji radi na tome je Zdenko Bando.

-Sva dokumentacija je u Ministarstvu obrane RH i u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Preostaje nam čekati ishod, a s obzirom na ulogu 117. brigade ZNG Gospić mi vjerujemo u povoljan ishod.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.