Protekloga vikenda, HGSS Stanica Gospić, odradila je četvrtu po redu redovnu staničnu vježbu u tekućoj godini. Vježba speleospašavanja održala se u Ponoru Pepelarica  dubine  – 358 metara na srednjem Velebitu, predio Kalanjeva Ruja. Na vježbi je sudjelovalo 15  spašavatelja podijeljenih u 7 timova.

Nakon što su ekipe izradile sidrišta i isprobale sisteme za izvlačenje spustile su se na dubinu od 120-ak metara od kuda je bio predviđen početak transporta. Uslijedio je kraći odmor, a potom su se ekipe vratile na svoje pozicije i transport je započeo.

Ekipa koja se nalazila na prvom sidrištu podigla je unesrećenog kosom prečnicom, a potom je ekipa na drugom sidrištu preuzela unesrećenoga sistemom protu utega. Slijedilo je treće sidrište, zatim četvrto i peto koja su također sistemom protu utega odradila podizanje unesrećenog. Na šestom sidrištu podizanje je odrađeno protu utegom na tirolskoj prečnici, dok je posljednje sedmo sidrište sistemom sv. Bernarda odradilo svoju dionicu izvlačenja.   Transport je planirano završio unutar jame, protekao bez poteškoća i unesrećeni je u vremenskom periodu od 45 minuta prošao planiranu dionicu. Sudjelujući na pripremama za staničnu vježbu speleospašavanja i na samoj vježbi, članovi Stanice su ponovili osnovne tehnike kretanja po užetu kao i tehnike speleospašavanja.

Prilikom rada posebno su se iskazali mlađi članovi pokazavši suvereno vladanje tehnikama i drugim elementima ovoga vida spašavanja, kako u organizacijskom tako i u izvedbenom pogledu. Također, navedenim je Stanica potvrdila svoju spremnost ka samostalnoj realizaciji manje kompleksne akcije speleospašavanja.

Gs Press / HGSS GOSPIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.