S dolaskom toplijeg vremena kreće sezona priprema za poljoprivredne radove, te se rapidno povećava broj vatrogasnih intervencija uslijed požara otvorenog prostora, odnosno požara trave, korova i niskog raslinja.

Kako bi se izbjegli požari koji svake godine prije požarne sezone unište stotine hektara na području Ličko – senjske županije, nerijetko ugrozivši stanovništvo i objekte, Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije podsjeća građane na obvezu provedbe Odluke o uvjetima paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko – senjske županije.

Tijekom godine, osim u razdoblju od 01. lipnja do 30. rujna, dozvoljeno je paljenje vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru isključivo uz odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe ili nadležnog dobrovoljnog vatrogasnog društva, direktno, ili putem vatrogasnog broja 193 odnosno putem jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112.

Dakle, ukoliko postoji neophodna potreba za spaljivanjem korova u periodu do 1. lipnja odnosno nakon 30.rujna fizičke ili pravne osobe dužne su o planiranoj radnji obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ustupiti joj sljedeće informacije:

 • podatke o vremenu i mjestu paljenja, odnosno spaljivanja,
 • veličinu površine paljenja, odnosno spaljivanja,
 • broj osoba koje će provoditi paljenje, odnosno spaljivanje i osiguranje,
 • opis tvari koja će se spaljivati,
 • preventivne mjere koje će se poduzeti za vrijeme paljenja, odnosno spaljivanja,
 • osobne podatke osobe koja prijavljuje (ime, prezime, datum rođenja, adresa, broj telefona i mobitela), odnosno obavlja paljenje ili spaljivanje.

Prije najave paljenja nadležnoj vatrogasnoj postrojbi i provedbe paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru po odobrenju potrebno je poduzeti obvezne preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte, a to su:

 • tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih, građevinskih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti,
 • oko mjesta paljenja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje 3 metra,
 • ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara,
 • uz mjesto loženja potrebno je osigurati i postaviti priručna sredstva za gašenje (lopate, metlanice, grablje, voda i dr.), a količina i broj istih mora odgovarati količini tvari i veličini površine koja se spaljuje,
 • paljenje provoditi za mirna vremena (bez vjetra).

Vatrogasne postrojbe neće dati odobrenje za spaljivanje ukoliko nisu zadovoljeni navedeni uvjeti ili ukoliko iz stručnih i iskustvenih razloga procijene da paljenje može izazvati veće posljedice. Ukoliko dođe do širenja požara i potrebe za vatrogasnom intervencijom, vatrogasna postrojba će, temeljem pravomoćne sudske presude, naplatiti troškove vatrogasne intervencije od osobe koja izazove požar. Također, ukoliko fizičke i pravne osobe nepridržavanjem odredbi spomenute Odluke izazovu požar otvorenog prostora snositi će i troškove vatrogasne intervencije gašenja nastalog požara.

Osobe koje su po prethodnom odobrenju obavile paljenje vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru dužne su mjesto paljenja pregledati i ostatke vatre u potpunosti ugasiti te o tome izvijestiti davatelja odobrenja.

Temeljem članaka 12.,13., i 14. Odluke o uvjetima paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko – senjske županije za fizičke i pravne osobe propisane su kazne od 500,00 do 10.000,00 kuna.

Zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima  u razdoblju od 01. lipnja do 30. rujna.

 

Pozivamo sve građane Ličko – senjske županije da na ovaj način daju svoj doprinos u očuvanju i zaštiti okoliša, gospodarstva, te osobne i društvene imovine.

 

VAŽNI BROJEVI:

193  Vatrogasci

112  Županijski centar 112 Gospić

 

SPRIJEČIMO POŽARE ZAJEDNO!

 

Gs Press / Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.