Dana 5. srpnja 2016. u 18:21 sati preko Županijski centar 112, HGSS Stanica Gospić zaprimila je dojavu o nezgodi koja se dogodila na području iznad Gornje Klade u području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
Mlađa ženska osoba 19 godina, belgijska državljanka, spotaknula se na stazi i pri padu udarila glavom o stijenu. Pošto je već ranije pozvana Hitna medicinska pomoć, spašavatelji su u dogovoru sa dispečerom HMP čekali informaciju s terena od tima HMP o preciznijoj lokaciji mjesta nezgode, ozljedama te hoće li biti potrebna intervencija gorskih spašavatelja.
Na temelju zaprimljenih koordinata mjesta nezgode i povratne informacije od tima HMP doznalo se kako se nezgoda dogodila ipak dosta udaljeno od naselja, na vrlo nepristupačnom terenu kao i da se stanje ozlijeđene pogoršava. Simptomi vrtoglavice i povraćanja, upućivali su na neki oblik potresa mozga te je transport trebao biti što hitniji.
U tom trenutku preko ŽC 112 Gospić pozvan je helikopter u pomoć a 12 spašavatelja s dva vozila u dva tima krenula su prema mjestu nezgode, jedni iz pravca zavižana prema Gornjoj Kladi i drugi iz pravca mora (Gornje Klade) prema Babrovači (Zavižanu). Oko 21 sat helikopter locira mjesto nezgode i pokušava pronaći mjesto za slijetanje pošto spašavanje iz zraka na samoj lokaciji nije bilo moguće. Nakon što je prvi tim spašavatelja stigao do unesrećene i pružio prvu pomoć, a helikopter zbog nemogućnosti intervencije napustio mjesto, unesrećena je pripremljena za duži transport u nosila UT 2000 i spašavatelji su odlučili da se krene prema Gornjoj Kladi.
Tijekom transporta konstantno se komuniciralo s unesrećenom i provjeravalo njezino stanje. U 00:30 spašavatelji su iznimnim naporom završili transport i unesrećenu djevojku predali timu HMP-a i tako uspješno, nadamo se i sa sretnim konačnim ishodom završili još jednu akciju spašavanja. Iako umorni i iscrpljeni nakon dugotrajne akcije spašavanja, a istovremeno sretni i zadovoljni jer je spašen još jedan mladi život, spašavatelji su se uputili svojim kućama do kojih je preostalo još dva sata vožnje. Bila je ovo zasigurno jedna od zahtjevnijih akcija u zadnje vrijeme za HGSS Stanicu Gospić u kojoj je pokazana dobra komunikacija i suradnja svih službi koje su sudjelovale u akciji.

Gs Press / Josip Brozičević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.