U zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazana prva epizoda povijesno-dokumentarne serije ‘Hrvatski velikani’, autora Roberta Knjaza, snimljene u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Serijal ima osam epizoda u kojima će se predstaviti važne hrvatske povijesne osobe. Gledatelji će tako saznati je li ban Jelačić nosio perike, a Ivana Brlić Mažuranić voljela je ići u lov, dali je Stjepan Radić spavao u sanduku, a Ivan plemeniti Zajc šmrkao duhan.

Kako kaže ekipa projekta, želja im je bila naše velikane pokazati kao ljude od krvi i mesa. Uvijek me zanimalo kakav je bio ban Jelačić kao čovjek, prijatelj, muž… Jeli bio škrt ili široke ruke u kafićima, jeli bio zafrkant ili ozbiljan čovjek, objašnjava kako je došao na ideju za ovaj serijal autor Robert Knjaz. Kako bi osim poznatih činjenica doznali i takve detalje, autori su čak godinu dana istraživali.

Pretočiti povijesne događaje u atraktivan televizijski proizvod uvijek je velik izazov, ali korist je višestruka. Serijal je sniman godinu dana u 6 zemalja jer su naši velikani intenzivno živjeli i mnogo se selili.

Kamera našeg portala uhvatila je snimateljsku ekipu Hrvatskih velikana u Gospiću na snimanju jedne epizode ove povijesno-dokumentarne serije.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.