Premda je u većini kontinentalne Hrvatske blagdan svete Katarine, kao što i pristoji pučkom vremenoslovlju, imao najhladnije poslijepodne u ovome studenome, to nije spriječilo mnogobrojne aktivnosti. Dapače!, piše u svojoj najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji navodi da se konačno naziru vremenski uvjeti primjereniji ovom dijelu godine.

– Kao i poslijepodne, i jutro je za ovaj studeni bilo kao rijetko koje, ali samo ponegdje, kao primjerice u Gradištu pokraj Županje, gdje se tek prvi put u ovome mjesecu temperatura spustila do 1 °C, a u Slavonskome Brodu ‘čak’ na -1 °C, inače u posljednjem desetodnevlju studenoga relativno čestu temperaturu. Još je veća iznimka bila poslijepodnevna temperatura, u mnogim mjestima viša od 20 °C, u Hvaru i Dubrovniku čak i 23 °C, kao nikada u znanoj povijesti mjerenja tako kasno u godini. Do sada je viša temperatura zraka od ove u Dubrovniku najkasnije bila 14. 11. 2018. godine, i to 23,6 °C, piše Vakula.

– Za oborinu će se tek u utorak ujutro moći potvrditi, ali velika je vjerojatnost da će ponedjeljak na Jadranu – ali ne i u cijeloj Hrvatskoj – napokon biti prvi dan ovogodišnjega studenoga bez zabilježene oborine.

I u utorak ćemo u Hrvatskoj imati raznoliko vrijeme – većinom suho, ali i oblačno, i maglovito, i sunčano… I pritom temperaturno kako gdje – i prohladno/svježe, a i relativno toplo. Od srijede je ponovno neprijeporna južina, zamjetniji porast temperature i povremena kiša, češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega.

A na vrijeme primjerenije dobu godine, pa čak i hladnije od prosjeka, valja nam se pripremiti u prvom tjednu prosinca. Snijeg je u gorju gotovo siguran, a moguć je i u nekim nizinama. I jake bure će na Jadranu biti! Vjerojatno samo kratkotrajno i prolazno, ali dovoljno za izvlačenje zimske obuće i odjeće – kaputa, kapa, šalova, rukavica… No, već u drugom prosinačkom tjednu ponovno se znatno povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske iznadprosječnu toplinu…, najavljuje Vakula koji ipak upozorava da su dugoročne prognoze za sve zimske mjesece i dalje prilično postojane, ali naravno – ne i sigurne.

Inače, nešto ranije se na svojem Facebook profilu o mogućem snijegu, s referencom na izreku ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’, oglasila i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

– Poštovana sveta Kato, vaša je pošiljka ukrcana u krivo dostavno vozilo i u ovom trenutku nalazi se negdje između Bergena i Tomstada. Dolazak u Hrvatsku očekuje se u roku od tjedan dana. O točnom vremenu dostave, bit ćete pravovremeno obaviješteni! Vaš Overseas express, stoji u njezinom statusu.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

– U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, ujutro mjestimice i maglovito, uz malu vjerojatnost sunčanih razdoblja, uglavnom na krajnjem istoku. Najniža temperatura između 1 i 5 °C, a najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz sunčana razdoblja do 12 °C.

Oblačno, tmurno i ujutro maglovito bit će u središnjoj Hrvatskoj. Temperatura zraka bit će ujutro između 3 i 6 °C, danju od 6 do 9 °C.

Na maglu treba računati i po kotlinama gorskih krajeva, dok će u višim predjelima rasti vjerojatnost za sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz umjerenu do jaku, podno Velebita i vrlo jaku buru koja će poslijepodne slabjeti. Temperatura u gorju ujutro od 2 do 5 °C, danju od 5 do 9 °C, a na Jadranu i unutrašnjosti Istre od 14 do 17 °C.

Obilje sunca bit će i u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu uglavnom između 16 i 20 °C. Puhat će umjerena do jaka bura koja će oslabjeti, i prema otvorenom okrenuti na sjeverozapadnjak. More će pritom biti malo do umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske također pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Uz obalu će puhati bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar.

U unutrašnjosti od srijede raste vjerojatnost za svakodnevnu, povremenu kišu, najčešću u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će jugozapadnjak uz porast temperature zraka. Prema kraju tjedna očekuje se prestanak oborina, a moguć je i pad temperature zraka.

Od srijede na Jadranu ponovno promjenljivo s čestom kišom, ponegdje moguće i obilnijom. Zapuhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u petak i subotu kratkotrajno u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. I dalje će biti iznadprosječno toplo, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Gs Press / DHMZ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.