Zajednica utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” s ponosom se sjeća nedjelje, 22. travnja 1990., koji datum pamtimo kao jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj političkoj povijesti. Toga dana u Hrvatskoj, tada još u sastavu komunističke Jugoslavije, održan je prvi krug prvih slobodnih višestranačkih izbora nakon 1938. godine.
Tijekom predizborne kampanje najvjerodostojnijom političkom opcijom se iskazala Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom dr. Franje Tuđmana koja se žestoko suprotstavila velikosrpskom hegemonizmu.
S geslom “Svoj na svome” Tuđman je izričitije i odlučnije od drugih političkih stranaka tražio pravo hrvatskog naroda na samoodređenje i državnu suverenost. Krajnji je cilj bila samostalna i nezavisna Hrvatska država. Poznat je i plakat iz toga vremena pod geslom “Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske”.
Od ukupno 365 zastupnika, koliko je brojao Sabor, izabran je 131 zastupnik, a od toga broja u prvom krugu izbora izabrana su 104 zastupnika s liste HDZ-a. Dva tjedna kasnije u drugom krugu izbora, 6. i 7. svibnja od 356 saborskih mjesta, 205 ih je osvojila Hrvatska demokratska zajednica odnosno 58,4% svih izabranih zastupnika, što je bio preduvjet kako bi se provele povijesne težnje Hrvatskog naroda za samoodređenjem, suverenosti i otcjepljenjem Hrvatske od SFRJ.
Zajednica utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ kao zasebni oblik organiziranja unutar Hrvatske demokratske zajednice tvori političku i organizacijsku platformu za djelovanje članova HDZ-a koji su se priključili HDZ-u – pokretu za ostvarivanje težnji Hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne, slobodne i neovisne države Hrvatske, te se s ponosom sjeća presudnih događaja za Hrvatsku državu.
Zajednica utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Ličko-senjske županije
Predsjednik
Miroslav Petry

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.