Istoga dana kada su partizanske snage 4. travnja 1945. godine ušle u razrušeni Gospić, započeo je krvavi obračun sa većinom zatečenih civila i vojnika koji su se tada predali. Partizani su od reda ubijali starce, golobrade mladiće, svećenike i trudnice. Na mjestima gdje su u to vrijeme vršene prve svirepe likvidacije, obilježena je danas tragična obljetnice 72. godine od tih strašnih događaja.
Nedaleko od upravne zgrade Parka prirode Velebit nalazila se u II. svjetskom ratu tzv. lauf graba, dio dugog obrambenog rova koji je opasivao Gospić. Na tome su mjestu partizani odmah po ulasku u grad strijeljali nekoliko desetaka civila. Žrtve su pobacali u rov i pokrili zemljom tu masovnu grobnicu. Na tome mjestu počast nedužnim žrtvama komunističkog bezumlja odali su gradonačelnik Petar Krmpotić u pratnji svojih zamjenika, predsjednik GV Grada Gospića Petar Radošević kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Sudionici komemoracije zatim su se poklonili žrtvama Domovinskog rata, paleći svijeće kod zajedničkog križa u Kaniži.
Partizani su u proljeće 1945. osnovali u Gospiću tzv. Narodni sud koji je na smrt osudio većinu civila zatvorenih i mučenih u gospićkom zatvoru. Njihovu sudbinu dijelili su i svi zatočeni hrvatski vojnici. Bez dokazane krivnje, taj ih je sud stavljao pred streljački vod i slao na vješala. Egzekucije su vršene u ranim jutarnjim satima kod vanjskog dijela gradskog groblja Svete Marije Magdalene. Tijela nesretnih žrtava zakapana su potom u okolne rovove, ili odvožena u jame šume Jasikovac. Današnja je komemoracija završena kod spomen-obilježja, gdje je riječi molitve za sve nedužne hrvatske žrtve predvodio gospićki dekan mons. Mile Čančar.

Gs Press / N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.