Mjesna crkva Svetog Mateja u Širokoj Kuli bila je i danas pretijesna da bi primila sve članove obitelji, rođake, predstavnike Udruga i jedinica lokalne samouprave koji su se došli pokloniti za 40 civilnih žrtava ovoga sela i njegove okolice, kao i za 7 žrtava s područja Perušića. Svetu misu predvodio je vlč. Nikola Turkalj, dok je riječi molitve kod spomen obilježja predvodio vlč. Luka Blažević.
Prije 32 godine u Širokoj Kuli započeo crni ni zločina koji je tijekom rata odnio 40 života potpuno nedužnih civila. Spomen obilježju najprije su pristupili članovi obitelji, a vijence su položili brigadni general Blaž Beretin, izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, general Josip Lucić u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda i izaslanica ministra obrane Marija Banožića Ivka Zaninović. Slijedilo je izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryjem, dok su se u ime Grada Gospića žrtvama Široke kule poklonili gradonačelnik Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana Marija Zdunić.
Uslijedila su brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prijatelji i rođaci 40 ubijenih tijekom Domovinskog rata.
Kao i uvijek pročitana su imena i dob žrtava, mahom starijih ljudi. Među žrtvama su bili Verica Nikšić (13) koja je u smrt pošla s majkom Mandicom. Smrt ih je zatekla u prvom masovnom ubojstvu u ovome selu 13. listopada kada je ubijeno 10 civila. Da bi se prikrila ubojstva zločinci su zapalili gospodarsku zgradu u kojoj se dogodio masakr. Druga maloljetna žrtva bio je Ivica Nikšić(17). Žrtve su bile s područja Široke Kule, Ličkog Osika, Urija, Ostrvice i Vukšića. Među ubijenima bila je i peteročlana obitelj Mane Rakića, po nacionalnosti Srbina. Egzekutori su bili mahom mještani, većinom prvi susjedi žrtava.
Iako se znaju počinitelji i nalogodavci ovih bestijalnih ubojstava, suđeno im je pred sudom u Rijeci, ali su i danas svi ti zlikovci nedostupni hrvatskom pravosuđu. Većina ubijenih izvučeni su iz dvaju većih jama na planini Ljubovo. Članovi obitelji i dalje tragaju za 10 žrtava.

Gs Press