Nakon što se prošle godine sa svih natjecanja sirana Sirana sa Baških Oštarija vratila ovjenčana medaljama, planovi za ovu godinu su dosta optimistični. Rekla nam je to voditeljica radne jednice koja djeluje u sklopu poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga Lucija Tomljenović.

Lucija Tomljenović

Za ovu godinu imamo plan proizvodnje mlijeka od oko 120 tisuća litara, dakle povećanje od 30-ak tisuća litara u odnosu na prošlu godinu. Trenutno držimo 80-ak grla goveda i 28 ovaca. Kada prenesemo količine mlijeka u sir i slične proizvode to će u ovoj godini iznositi oko 18 tona sireva. Mi s plasmanom proizvoda doista nemamo problema jer sve što proizvedemo, to i plasiramo na tržište. Pri tome je najprodavaniji naš lički škripavac, tradicionalni domaći sir koji je prošle godine  osvojio zlatnu medalju za kvalitetu na državnom natjecanju, kao što je neprikosnoveni šampion na svim regionalnim natjecanjima, naglašava voditeljica radne jedinice Baške Oštarije Lucija Tomljenović.

 

Struka tvrdi kako je osim čistoće i tradicijske tehnologije za vrhunsku kvalitetu sireva presudno mlijeko. Budući se krave na Baškim Oštarijama nalaze na gotovo tisuću metara nadmorske visine, uz savršenu ekološku ishranu, onda nema dvojbi zbog čega su ovdašnji proizvodi „za koplje“ ispred mnogih sirana u Hrvatskoj.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.