Iako već danas u naše krajeve pritječe hladniji zrak s istoka, to će se posebice osjetiti večeras i noćas kada će se temperature osjetno sniziti.
Kretanje hladnog zraka prema središnjim dijelovima Europe, izvor: Meteociel
  • Objavljeno: 24.02.2018. u 12:00 h
  • Piše: Alen Šterpin

Subota donosi različite vremenske prilike kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj. Dok je u unutrašnjosti oblačno, tmurno s temperaturama od -3 do 0°C i slabim snijegom.

Pogled na kartu Europe ukazuje na približavanje niskih temperatura zraka sa sjeveroistoka kontinenta. Dolazak sibirskog zraka uočava se i na satelitskim snimkama u obliku jakog sjeveroistočnog strujanja koje tjera oblake s našeg područja što nam pokazuje prirodu suhe, ali hladne zračne mase koja dolazi iz Sibira.

Približavanje hladnoće sa sjeveroistoka kontinenta prema središnjoj i zapadnoj Europi (prikazane temperature u 7:30h), izvor: Meteociel / SWE
Približavanje hladnoće sa sjeveroistoka kontinenta prema središnjoj i zapadnoj Europi (prikazane temperature u 7:30h), izvor: Meteociel / SWE

Osjetni pad temperature od večeras

Iako već danas u naše krajeve pritječe hladniji zrak s istoka, to će se posebice osjetiti večeras i noćas kada će temperature u unutrašnjosti pasti na oko -5°C, u gorju i prema -10°C, a sve će to biti praćeno umjerenim i jakim sjeveroistočnim vjetrom zbog čega će osjet niske temperature biti još izraženiji.

Upozorenje na buru i hladni val

Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka, uz obalu olujna bura, a u podvelebitskom primorju i s orkanskim udarima. Zbog bure i niskih temperatura izdana su upozorenja od strane državnih službi i europskog servisa Meteoalarm u kojem djeluje i naš DHMZ.

Upozorenje Meteoalarma (servisa preko kojeg djeluje i DHMZ) na buru i hladnoću
Upozorenje Meteoalarma (servisa preko kojeg djeluje i DHMZ) na buru i hladnoću

Dežurni prognostičar DHMZ-a izdao je umjerenu i veliku opasnost na hladni val za početak idućeg tjedna. Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Velika opasnost od hladnog vala koja se u dijelovima Hrvatske očekuje tijekom utorka uzrokuje povećanje smrtnosti za 7,5% iznad prosjeka.

Prema sredini tjedna očekuje se postupno smirivanje vjetra i razvedravanje, tako da će najniže temperature biti mjerene u srijedu ujutro, kada se u Lici mogu očekivati vrijednosti i oko -20°C.

Više pročitajte na: https://www.neverin.hr/vijesti/sibirski-zrak-stize-nocas-i-sutra-izdana-upozorenja-zbog-bure-i-hladnoce/

Gs Press / neverin.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.