U Gospiću je jučer održana 18. sjednica Gradskog vijeća o kojoj smo izvijestili ranije. Među pitanjima tijekom zadnjeg  Aktualnog sata održanog na sjednici Gradskog vijeća svakako je bilo više njih koji su izazvali veliku pozornost članova ovoga tijela. Izdvajamo dva pitanja koja zaslužuju podrobniju informaciju čitateljima portala.

U ozračju medijskih natpisa vezanih uze ekološku bombu kod Svetog Jurja, gdje deponija smeća gori već danima, čulo se na vijeću pitanje može li se takav  scenarij dogoditi i u Gospiću? Odgovorio je Pavao Pavelić, pročelnik gradskog Odjela za stanovanje, graditeljstvo, komunalnu djelatnosti i  očuvanje okoliša.

-Deponija u Rakitovcu u potpunosti je sanirana i to više ne možemo zvati divljom deponijom. Sve je realizirano u skladu s projektom i uz primjenu najviših europskih standarda  vezanih uz ovakve  zahvate. Izgrađena su i dva  je i reciklažna dvorišta, a Grad Gospić nastavlja sa zacrtanim aktivnostima vezanim uz zbrinjavanje otpada. Rakotivac je saniran na način da je gotovo nemoguće da bi u ovoj fazi došlo do samozapaljenja otpada, kao što se svako malo događa u mnogim gradovima Hrvatske, kazao je pročelnik Pavelić.

Drugo pitanje za koje smatramo da ga treba istaknuti vezano je uz problem konja lutalica na području Gospića. Odgovorio je zamjenik gradonačelnik Ivan Bilja.

-U tom smislu održano je više sastanaka na lokalnoj i državnoj razini. Unatrag nekoliko godina inzistirali smo na rješavanju ovoga problema koji nedavno bio uzrok tragedije sa smrtnim ishodom jednog vozača. Mi smo prema Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo, uputili mnoge zahtjeve i zamolbe, održali sastanke, bili u povremenim kontaktima… Sve je bilo uzalud i u tom smislu nismo dobili zeleno svjetlo da bismo mogli prikupljati i zbrinjavati odlutalu stoku, rekao je Ivan Biljan. Istodobno vlasnici konja lutalica mogu bez većih problema dobivati poticaje za životinje koje nisu niti čipirane. I sve to unatoč činjenici da za držanje tih konja nemaju niti elementarne uvjete propisane zakonom. Ono što vrijedi za jedinice lokalne samouprave, ne vrijedi i za vlasnike konja. Uvidjeli su to i u Općini Udbina kada su prije 7 godina izgradili stacionar za držanje odlutale stoke. Tek su ovih dana prikupili svu dokumentaciju pa će takav način zbrinjavanja stoke  zaživjeti narednog tjedan.

GsPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.