Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Gospića koja je protekla stalnim opstrukcijama oporbe koju predvodi novi gradonačelnik Starčević press konferencijom su se javnosti obratili predsjednik GO HDZ-a Petar Krmpotić i vijećnici vladajuće većine.

-Izabrali smo predsjednika i potpredsjednika vijeća iz naših redova. Svim vijećnicima kojima je danas počeo mandat čestitam. Mi smo bili stava- svi za sve, mislim da je to demokratski način. Važno je napomenuti da je naša lista HDZ-HSS-HSP AS dobila skoro 1100 glasova od prve slijedeće i sasvim je logično da ona lista koja ima apsolutnu većinu da predsjednika i zamjenika predsjednika. Nismo se mogli dogovoriti oko mjesta drugog zamjenika predsjednika i nadam se da će se kolege iz oporbe, njih 8, idući put dogovoriti oko toga, kazao je Krmpotić te istaknuo da je iste večeri kada je Starčević osvojio mandat čestitao njemu i zamjenicima.

– U funkcioniranju Grada postoje dva tijela – gradonačelnik i Gradsko vijeće. Svatko u svom opisu posla radi određene djelatnosti. To je opisano Zakonom, poslovnikom i Statutom. Gospodin Starčević je spominjao nekakve izbore, rušenja i sl. Nama nije namjera da opstruiramo g. Starčevića, ali nećemo biti fikusi. Gradsko vijeće ima veliku ulogu u vodstvu Grada i to je raspodjela vlasti i vladavine. Mi ćemo, nas devet, podržati sve ono što je dobro za građane grada Gospića. Hoće li i kada biti izbora, to isključivo ovisi o gospodinu Starčeviću. Ovo je jedna sasvim nova situacija, ali događa se u gotovo polovici jedinica lokalne samouprave u RH. Žao mi je oko stvari oko kojih se nismo uspjeli dogovoriti na sjednici, mislio sam da će doći do konsenzusa, ali nije došlo. Ponavljam, mi nećemo rušiti niti opstruirati, ići ćemo od projekta do projekta, od programa do programa. Čak i sinoć prije sjednice pojedini emisari žele promjeniti volju birača, a volja birača je jedini sudac. Kao što je pobijedio g. Starčević, tako i naša lista ima apsolutnu većinu i pozivam ih da to više ne rade. Možda su mislili da u našim redovima postoje neke rupe, pa su pokušali nagovoriti neke ljude da svoj glas dadu nekome drugome. To nije moralno, niti politički ispravno, građani su ovoj listi dali glasove, i građani očekuju da provodimo njihovu volju. Uzaludno vam je to, jer ćemo biti čvrsti i jedinstveni, poručio je Krmpotić.

SDP-ova Vlada Gradu Gospiću oduzela 50 milijuna kuna 

Krmpotić se osvrnuo i na jučerašnju tiskovnu konferenciju Karla Starčevića.

-Ne znam da li je to neznanje ili možda čak i povlačenje na početne položaje. Naime, iste probleme koje ima g. Starčević imao sam i ja. Grad Gospić ima status velikoga grada i mora ispunjavati sve svoje obveze koje mu je naložio Zakon. Kad sam ja postao gradonačelnik 2013., 2014. godine je Grad Gospić je završio u suficitu od 2 milijuna kuna. Onda je 1. siječnja 2015. na snagu stupio Zakon o regionalnom razvoju po kojem je Grad Gospić ugrubo po osnovu tog zakona u tri godine izgubio oko 50 milijuna kuna.  Gospodin Starčević to vrlo dobro zna. Znaju to i neki njegovi suradnici koji su bili u Gradskom vijeću i na to sam tada upozoravao. Gospić je tada izgubio oko 50 milijuna kuna, Županija oko 40 milijuna, i većina općina i gradova gdje je na vlasti bio HDZ ostalo je debelo zakinuto. Nije u pitanju samo Gospić, nego i Sinj, Trilj, dijelovi Gorskog kotara i dalje.. To je za nas bio veliki udar i mi smo sa 31 milijun kuna poreza na dohodak spali na 10-ak milijuna kuna. Od dugova i obveza ne bježim. Sve svoje obveze smo izvršavali, a dug Grada je negdje oko 7 milijuna kuna i to je to. Za fakture koje će dospjeti, Grad će uprihoditi sredstva i to servisirati. Znam da je možda želja g. Starčevića da se umili biračima, i da se prikaže kao mesija i izbavitelj, i da prikaže kako će mu teško biti ispuniti obećanja, ali građani očekuju da počne ispunjavati ono što je obećao. Sve ono što je dobro, mi ćemo glasati za. Ako dođe do promjene poreznog sustava onda će “netko” drugi preuzeti zasluge za to. Taj zakon je donesla SDP-ova Vlada i vjerojatno zato g. Starčević ne reagira, on to dobro zna, jer su ga na vlast u Gospiću doveli birači SDP-a. Mi smo cijeli mandat od četiri godine smo imali bezuvjetno mišljenje Državne revizije što ima malo koji grad u RH, a znači da smo sve radili sukladno Zakonu. Što se tiče kostura iz ormara, a ta sintaksa se koristi kako bi se ocrnilo prethodnika – kostura nema! Dug je 7 milijuna kuna, deficit je 4 milijuna kuna, s obzirom da smo ostali bez 50 milijuna kuna, a servisirali smo sve obveze bez da smo dizali namete građanima ne vidim u čemu je problem. Manji i veći gradovi od Gospića imaju puno veće probleme, kazao je Krmpotić.

Na upit kako komentira prozivke Karla Starčevića da je u nekakvoj vrsti kampanje Krmpotić je istaknuo da je besmisleno optuživati nekoga za to.

-Po meni je zadatak sve i jednog izabranog vijećnika, čelnika, zamjenika je da od prvog dana nakon izbora krene u kampanju. Ako njemu smeta što se nalazimo na istim mjestima, to je njegov problem jer je kampanja za našu stranku počela odmah nakon izbora, zaključio je Krmpotić.

H.J./N.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.