Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović pričao je u Studiju 4 HRT-a o državnoj garantnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusom.

Pojasnio je kako taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju, dodao je.

“Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika”, rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

“Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom da im se ponudi moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinske kredite, na minimalcu su ili ne primaju plaću, dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, a mogućnošću da se taj rok podulji još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke”, objasnio je Zdenko Adrović.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju plaću ili da su na minimalcu, te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je rekao kako se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu.

“Sve će se moći riješiti elektronski ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje”, dodao je.

“Dogovor je gotov i trajao je sedam dana. Mi imamo spremne sve točke. Danas ili sutra banke počinju obavještavati svoje klijente”, odgovorio je.

Rekao i kako poslovnice banaka rade u smjenama, skraćeno, ali ipak rade. Također, reduciran je i broj poslovnica koje rade, prenosi Index.

Gs Press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.