Kako postupati u slučaju pronalaska uginulih divljih svinja u lovištima, što činiti s utrobama ustrijeljenih životinja, kako dezinficirati vozila i lovačku opremu? Bila su ovo samo neka od pitanja postavljenih tijekom današnjeg sastanka održanog u Gospiću kojega je organizirao Lovački savez Ličko-senjske županije, u suradnji s Veterinarskom ambulantom Gospić.

U nazočnosti dvadesetak lovozakupnika i predstavnika ličkih lovačkih društava tajnik Lovačkog saveza Mile Ugarković definirao je osnovne smjernice naredbe Ministarstva poljoprivrede, Odsjeka za veterinarstvo koja se tiče potencionalne opasnosti od širenja afričke kuge, smrtonosne bolesti divljih i domaćih svinja. Direktor Veterinarske ambulante Gospić dr. vet. med. Tomislav Rukavina naglasio je kako je riječ o virusnom oboljenju koje se od Litve i nekoliko istočnih država Europe proširilo do naših susjeda, Slovenije, Mađarske i Austrije.

-Obveza lovačkih društava je vršiti dezinfekciju vozila i lovačke opreme prilikom ulaska i  izlaska iz lovišta. Utrobe i kože ustrijeljenih divljih svinja moraju se zakapati u propisane jame kako ih ne bi razvlačili grabežljivci. Treća obveza je analiza mesa i repova divljih svinja. Bolest još nije stigla u Hrvatsku, pa su ovo pripreme za slučaj da se zaraza afričke kuge ipak prenese k nama, zaključio je dr. vet.med. Tomislav Rukavina.

Tijekom rasprave predstavnici lovačkih društava iz cijele Like imali su mnoštvo prijedloga, među kojima su najbolje prihvaćeni oni o postavljanju posebnih kontejnera u koje će se odlagati utrobe i kože ustrijeljene divljači, a zatim odvoziti na sabirno mjesto i spaljivati.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.