Zvone Tonković je profesionalni glazbenik iz Otočca. Gitara i tambura njegov su život, njegovi najbolji prijatelji. Šira javnost za njega je prvi puta čula kada se yutube-u pojavila njegova priča o Marijanu Matijeviću, najjačem čovjeku na svijetu kojega je resila crta empatije i altruizma pa je taj Ličanin za života odradio najviše predstava i borilačkih mečeva kako bi pomogao sirotinju. Svoju elegičnu pripovijest o Marijanu, Zvone je pretvorio u malu sagu u kojoj je opjevao težak i lijep život stare Like, mnoge životne izazove i nedaće ponosne hrvatske Like. Zvone je sada otišao korak dalje.

„San o slapu“ snimnjen je u okolici Otočca gdje još mnogi ne znaju s koliko smo ljepote okruženi. Kroz flashback postarije žene i njezina vraćanja u mladost glazbena kulisa Zvone Tonkovića stvara rapsodiju u kojoj se isprepliću etno glazba i klačasični elementi. Zvone je inače pravi umjetnik kojega ne zanimaju pretjerane „taping-utrke“ na gitari. Odmjeren i glazbeno gledajući zreo umjetnik Zvone je na sebi svojstven i vrlo učinkovit način povezao prohujala vremena i sadašnjost. Evo što on kaže o Snu o slapu.

-Skladba koju sam napisao kada sam imao 20 godina. Skladana je za potrebe jednog dokumentarnog filma o rijeci Gackoj, ali taj film nikada nije snimljen, a note su zajedno sa disketom propale…srecom, ona vaznija disketa, u glavi nije zaboravila ključne momente. Dok sam privodio kraju snimanje, ni ne znajući da radim na novom materijalu #Berislav Kostelac mi je poslao svoju pjesmu “Bistra rijeka” ( možete ju čuti u srednjem dijelu) koju je, gle čuda, napisao sa 17 godina. I tu počinje zanimljiv slijed događaja koji je teško i opisati… Svjestan da mi trebaju glumci nisam bio načisto koga, što i kako, ali na neki čudan način oni su se pojavili sami od sebe. Doista mi se čini da ih nisam izabrao, već su oni izabrali mene, koliko god to čudno zvučalo. Scenarij smo radili spontano sa nekoliko osnovnih ideja, a sve drugo je baš onako, kapalo na samom snimanju. #EmaGomerčić, #EdiGomerčić, #KsenijaKatgom, baka Ruža i #BerislavKostelac… Svi u ulozi scenarista. I vrijeme koje nam je bilo savršeno naklonjeno. Počevši od snimanja na Švičkom slapu, pa sve do scena u visokim Ramljanima… Vidjet ćete to kad pogledate ovaj spot. Na koncu, ne znam niti kako ovo točno predstaviti jer može biti poput dokumentarnog kratkog filma. Može biti i kao neka fantazija prepuna simbolike, što ustvari i jest. Puno toga bih još mogao pisati, ali nesto ću zadržati i za sebe…

P.S.

Unutar skladbe sam sakrio jednu poznatu melodiju. Svi ju znate i svi ju volite, probajte ju pronaći uhom i slobodno napišite u komentar koja je skladba u pozadini kao tema koja se suprotstavlja tamburi. Živo me zanima tko će prvi prepoznati   (možda da glazbenici puste i ne pišu u komentare obzirom da će njima vjerojatno biti lakše odgonetnuti), ističe Zvone.

U vrijeme kada se on nije niti rodio Švički slap je bio posebnost dostojna divljenja. Gacka je u Švici prije nestajanja u njedrima Velebita još jednom htjela pokazati koliko je lijepa i veličanstvena. Zato „San o slapu“ treba valorizirati kao našu prošlost i budućnost, uz svu latentnu prolaznost naših života koju ovdje preuzima bezvremenska ljepotica Gacka.

M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.