OD 14 SATI Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Od jučer su, prema objavama iz lokalnih Stožera, preminule još tri osobe čime je broj umrlih u Hrvatskoj porastao na 38.

Preminuo je 55-godišnji djelatnik makarskog Vodovoda koji je bio prva osoba s potvrđenim virusom na području Baške Vode. To je za Makarsku danas potvrdio načelnik Općine Baška Voda Josko Rošćić. Rošćić je potvrdio i da je nesretni muškarac i ranije imao ozbiljnije zdravstvene probleme s plućima.

Ranije danas splitski je stožer objavio da je u bolnici u Splitu preminula 96-godišnja žena iz Doma u kojem je buknula zaraza. Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je 96-godišnja, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici). Imala je i nekoliko kroničnih bolesti, objavio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

“U 24 sata u Hrvatskoj imamo 18 novodijagnosticiranih. Od jučer su preminule dvije osobe u Splitu, 96-godišnja ženska osoba i 55-godišnji muškarac, i jedna u Zagrebu od 68 osoba. Na respiratoru je 27 ljudi, hospitalizirana je 331 osoba. Broj testiranih osoba je 21.647, a u posljednja 24 sata obavljeno je 694 testiranja. Ukupan broj oporavljenih osoba je 615. rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Potvrdio je da su sve tri preminule osobe imale prethodne kronične bolesti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da se produžuju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti, trajat će do 4. svibnja.

Kazao je kako se produžuju mjere na granicama, no napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

Božinović o mjerama

Božinović je ponovio da se večeras u ponoć ublažava mjera e-propusnica i to tako da više unutar pojedine županije neće biti potrebne e-propusnice.

“Imamo danas jednu vrlo povoljnu brojku kakvu nismo imali već dugo vremena. Zadnji put je bila između 17. i 18. ožujka. Prije pet dana  smo imali brojku 66. Situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje od prije. Možda još imamo neke za koje ne znamo da su bolesni, koje su kliconoše. Opasnost nije prošla”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capak: Ograničenja kretanja u županijama se ukidaju, a između županija ostaju

“Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju”, pojasnio je Capak dodavši da će se vrlo oprezno ublažavati mjere.

Rekao je da ne može komentirati odluku Grada Zagreba da karantenu smjesti u privatni hotel, kao ni obrazloženje iz Grada da su to napravili zbog blizine Arene Zagreb gdje su se trebali smještati oboljeli. “To može biti povoljan faktor, ali ne znam je li presudan u ovom slučaju”, rekao je Capak.

Markotić o testiranjima u domovima

Šefica Zarazne Alemka Markotić govori o testiranjima u domovima za starije: “Postoje dvije vrste testova – molekularni i oni koji se pojavljuju zadnjih nekoliko tjedana. Kombinacija jednih i drugih može poboljšati situaciju. Svi štićenici u domovima u kojima se pojavila zaraza su testirani. Ono što će se dalje pokušati napraviti su brzi testovi za serološko testiranje koji ne mogu detektirati nekoga u prvih pet dana”.

Objasnila je da će se ići na šire testiranje i osoblja i korisnika da bi se detektirali oni koji možda nemaju jasne simptome, kao i oni koji su asimptomatski preboljeli bolest. Kazala je kako će se raditi kombinacije testova.

“Ukoliko postoje gospodarski razlozi, stožer može donijeti odluku po kojoj se e-Propusnice ne bi koristile između dviju županija. Ako se lokalni stožeri dogovore, nema razloga da nacionalni stožer ne donese tu odluku”, rekao je Božinović na pitanje hoće li se omogućiti kretanje između Grada Zagreba i gradova poput Zaprešića, Velike Gorice ili Samobora u Zagrebačkoj županiji.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.