Protekloga vikenda je poljski  gradić Siedlec bio domaćin prestižnog profesionalnog powerlifting natjecanja „XPC World Cup 2019.“. Hrvatska je imala tri predstavnika koji su svoje sportske zadatke odradili više nego uspješno. Hrvatsku reprezentaciju činili su Luka Udiljak i Kristijan Matković iz Zagreba te Marijo Rukavina iz Gospića. Matković i Rukavina predstavljali su i PLK Rux iz Gospića.

Prvi od naših je nastupao Luka Udiljak, u petak, u kategoriji juniora preko 140 kg, u disciplini troboja, odnosno ‘full meet’ kako se u dizačkom žargonu kaže i to  u sve tri discipline powerliftinga: čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju. Luka je ostvario nevjerojatan rezultat za svoj uzrast, ne samo u nacionalnim okvirima, nego i u svjetskim razmjerima. Udiljak je u tri discipline podigao 992.5 kg, što je apsolutni hrvatski i regionalni rekord svih vremena, u svim federacijama. Za malo mu je „pobjeglo“ dostizanje jedne tone u totalu. Bez obzira na to, kako je i najavljeno prethodnim nastupom u Zadru, Luka Udiljak ide prema svjetskom vrhu. Luka je čučnuo 387.5 kg, benčao 235 kg, a na mrtvom dizanju je podigao 370kg, dakle sveukupno 992.5kg. I naravno, osvojio je zlatnu medalju!

U subotu je nastupio Kristijan Matković te osvojio brončanu medalju u kategoriji seniora do 110 kg. Matković je ostvario slijedeće rezultate: čučanj-290 kg, bench press-205 kg, mrtvo dizanje-312.5 kg, sveukupno total od 807.5kg. Ostvareni rezultati novi su hrvatski rekordu u ovoj kategoriji.

U nedjelju je nastupio i najbolji hrvatski bencher svih vremena, Marijo Rukavina Rux ponovivši svoj najbolji rezultat od 230 kg u kategoriji seniora do 110 kg. Inače, kako je i najavio na prethodnom natjecanju Rux kroči prema novoj brojci na klupi, onoj za 10 kg više. Naime, bilo je očito da je 230 kg podigao s lakoćom, kao na treningu, a 240 kg je zamalo izmaklo. No kako je kraj natjecateljske sezone planirana brojka za slijedeću sezonu već se ostvaruje. Ovaj rezultat donio je Ruxu zlatnu medalju!

Inače, XPC powerlifting federacija okuplja jednom i dvaput godišnje najbolje svjetske dizače iz nekoliko federacija kako bi na akreditiranim natjecanjima ostvarili rezultate i pravo natjecanja na prestižnim powerlifting natjecanjima u ciklusu „Arnold Classic“ branda. Ovo natjecanje je bilo izlučno, Rux je svoju ulaznicu ostvario na prethodnom natjecanju, a ovaj put to su učinili i Luka Udiljak i Kristijan Matković. Tako slijedeće godine možemo se nadati odličnim rezultatima i na natjecanjima tzv. Arnold lige.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.