Ako bi postojala dodjela  priznanja iz područja  pridržavanja odredbi zakona o otpadu i njegovoj primjeni RK Gospić bi sigurno dobio jedno u području  Izobrazbo-informativnih aktivnosti kao primjer ekološke osviještenosti iako im je rukomet primarna stvar.

Nužnost recikliranja otpada kao zakonske odredbe

Ovih dana po medijima bila je jako prisutna tema po sjednicama svih gradskih i općinskih vijeća Odluka o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada kojom je zbog Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, propisana obveza donošenja spomenute Odluke.

Naime, jedinice lokalne samouprave – odnosno gradovi i općine – dužne su osigurati odvojeno prikupljanje otpada, te osigurati donošenje i provedbu Plana gospodarenja otpadom. Odnosno, radi se o odvojenom načinu prikupljanja otpada gdje bi za različite vrste otpada nužno trebale postojati i različite vrste spremnika, vreća i slično.

Građani slabo informirani o zakonskim odredbama

Po mišljenju nadležnog ministarstva u pogledu provedbe zakona  o održivom gospodarenju otpadom, kojem je temeljni cilj pružanje potpore gradovima i općinama, a posebice u obliku dodjele bespovratnih sredstava koja će se koristiti za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom jasno istaknuto kako „građanima i dalje nedostaju osnovne informacije o gospodarenju otpadom“

Za uspješnu provedbu zakonskih odredbi bitno je građane  upoznati s konceptima upravljanja otpadom na održiv i ekonomičan način. Također, ovakav će način prikupljanja otpada dovesti i do novosti u komunalnim naplatama – iako se u velikom broju gradova i općina cijene tih usluga neće mijenjati još jedno vrijeme, pretpostavlja se kako bi nov račun komunalnih usluga trebao sadržavati tri elementa: fiksni trošak komunalne tvrtke, varijabilni dio koji ovisi o količini otpada („koliko se baci, toliko se plati“), te – ukoliko bude potrebno – visina ugovorne kazne za one koji na ispravan način ne razvrstavaju otpad.

RK Gospić višegodišnji primjer dobre prakse

Da su mnogi gradovi i općine na žalost zaspali pokazuje i činjenica kako mnogi nisu proveli ni savjetovanje sa javnošću prije donošenja predmetne Odluke,  a kamoli da su građanima objasnili sto ih čeka u pogledu novih obveza pa i cijena koje će plaćati za odvoz otpada.

No da ima savjesnih poput Rukometnog kluba Gospić koji zadužuju barem nasu pažnju, a time ujedno i pomoć u svom radu prenosimo njihov poziv o recikliranju otpada u cijelosti.

http://www.rk-gospic.hr/index.php/16-vijesti/opito/756-nastavlja-se-povrat-ambalaze

Gs Press / RK Gospič

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.