Otpad nije smeće!

O svim oblicima aktivnosti kako sportskih, ali i onih društvenih Rukometnog kluba Gospić više i nije potrebno govoriti jer one govore o njima, te samim time i zaslužuju nasu pažnju.

Tako je Klub u suradnji sa Samostalnom narodnom knjižnicom Gospić i knjižnicom OŠ dr. Jure Turića Gospić odradio još jednu akciju povrata papira kojoj su se odazvali građani, ali i vjerni pratitelji i simpatizeri koji podržavaju njihov rad, a takvih je sve više.

Na parkiralištu iza KIC-a tako se je u popodnevnim satima prikupljao papir u vidu starih novina, nepotrebnih knjiga, udžbenika i slično, čime su građani podržali ovu akciju, a cjelokupan prihod od povrata i recikliranja iskoristit će se za rad najmlađih članova Kluba kojih je sada preko 280.

Građani slabo informirani o zakonskim odredbama?

Da je tome tako, a kako smo već i pisali, pokazatelj je da je ministarstvo u pogledu provedbe zakona  o održivom gospodarenju otpadom, kojem je temeljni cilj pružanje potpore gradovima i općinama, krenulo u dodjele bespovratnih sredstava, pa tako i Gradu Gospiću  koja će se koristiti za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Iz svega proizlazi  kako „građanima i dalje nedostaju osnovne informacije o gospodarenju otpadom“

Za uspješnu provedbu zakonskih odredbi bitno je građane  upoznati s konceptima upravljanja otpadom na održiv i ekonomičan način, a to je očito izostalo.

Veće cijene računa za smeće?

Dali će ovakav novi način prikupljanja otpada dovesti i do novosti u komunalnim naplatama  trebali bi saznati za nekoliko mjeseci kada bi se trebale početi primjenjivati i donesene Odluke o načinu prikupljanja otpada o kojima građani i ne znaju previše zasigurno. Novi račun komunalnih usluga trebao sadržavati tri elementa: fiksni trošak komunalne tvrtke, varijabilni dio koji ovisi o količini otpada („koliko se baci, toliko se plati“), te – ukoliko bude potrebno – visina ugovorne kazne za one koji na ispravan način ne razvrstavaju otpad.

RK Gospić promotor ekološke osviještenosti!

Dovoljno je da si svi postavimo pitanje odvajamo li otpad u svom kućanstvu? Odvajamo li barem papir i staklo ili nam do toga nije stalo.

No da ima savjesnih poput Rukometnog kluba Gospić ima, stoga ljudi osvijestimo se, barem ekološki radi svoje djece do koje nam je stalo!

RK Gospić

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.