Kako smo već javljali počeo je stari katolički običaj blagoslova domova i obitelji diljem Gospićko-senjske biskupije. U najbrojnijem ličkom dekanatu, onome gospićkom, blagoslovi kuća i obitelji negdje su započeli odmah po Novoj godini.

Na stolu svećenika dočekuju križ, svijeća i jelkina grančica s božićnog drvca uronjena u blagoslovljenu vodu. Običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, Sveta tri kralja, premda je u zapadnoj liturgiji takav obred prvotno vezan uz Uskrs. Ovom blagoslovljenom vodom vrši se blagoslov kuća i obitelji.

Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima “G”, “M” i “B” koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Izvorno su se ovi inicijali zapisivali na latinskom, pa je umjesto početnoga “G” stajalo “C” (Casparus). Tako su inicijali, osim imena kraljeva, označavali i akronim blagoslovne formule: Christus mansionem benedicat, što na hrvatskom znači: “Neka Krist prebivalište blagoslivlja.” Između inicijala stavljaju se križići, kao znak blagoslova, a oko inicijala upisuju se brojke koje označavaju tekuću godinu. Ranije su se ovi znakovi upisivali kredom, dok se u novije vrijeme češće koriste posebne naljepnice. Konačan izgled natpisa ima oblik 20 G+M+B XX (gdje XX označava zadnje dvije brojke tekuće godine).

Kancelar Gospićko-senjske biskupije Mišel Grgurić pojasnio nam je kako su blagoslovi kuća i obitelji u gospićkom dekanatu nedavno započeli. Svećenici će pri tome blagosloviti ukupno oko 2 100 obitelji s ovoga područja.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.