RADIONICE/PREDAVANJA IZ PODRUČJA

SPORTSKE PSIHOLOGIJE – MOTIVACIJA U SPORTU

  četvrtak, 5. prosinca 2019. godine 15:45 – 18:30 h,

Kulturno Informativni Centar Gospić

 

Kulturno Informativni Centar Gospić organizira radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog. Radionice/predavanja za trenere, roditelje i sportaše održat će se na temu:

Motivacija u sportu

Motivirani sportaši stalno usavršavaju svoje vještine, rade na tehnici i taktici, kondiciji i psihološkoj pripremi. Odlikuje ih spremnost na ustrajni rad i samodisciplina, kao i djelovanje u čijoj su osnovi dobro postavljeni ciljevi.  Uzroci njihova ponašanja mogu se nalaziti u njima samima ili ih mogu pokretati vanjski faktori. Sportska psihologija daje prednost intrinzičnoj, unutarnjoj motivaciji, odnosno orijentaciji prema poboljšanju sportske vještine pa su tako usmjereni sportaši orijentirani na zadatke koje izvršavaju i teže napretku, uživaju u aktivnostima vezanim uz sport i dostizanju izazovnih ciljeva. Ekstrinzično motivirani sportaši bave se sportom prvenstveno zbog vanjskih razloga: rezultata, pobjede, statusa i nadmetanja s drugima. No, u vrhunskom sportu najčešće susrećemo oba tipa motivacije. Motivacija za postignućem može se i povećati na sljedeće načine: učimo ih da se uspoređuju sami sa sobom i imaju realna očekivanja, dajemo im zadatke primjerene težine i učimo dobro postavljati ciljeve, što će biti slučaj i na radionici.

Motivacija ovisi o samom sportašu, njegovoj ciljnoj orijentaciji, ali i o situacijskim karakteristikama. Te karakteristike se odnose na sportsko okruženje, odnosno na djelovanje trenera, suigrača, roditelja…Trener može djelovati na razvoj motivacije sportaša i jedan je od najjačih motivacijskih faktora. Djeluje u osobnom kontaktu sa svakim sportašem, ali i na razini ekipe kroz razvoj poželjne motivacijske klime. Trener koristiti pozitivan pristup u treniranju – daje tehničko-taktičke instrukcije, nagrađuje sportaše se sportom prvenstveno zbog vanjskih razloga: rezultata, pobjede, statusa i nadmetanja s drugima. No, u vrhunskom sportu najčešće susrećemo oba tipa motivacije.

Motivacija za postignućem može se i povećati, motivira ih i daje podršku nakon pogreške. Često je sportašima i uzor za identifikaciju. Ukoliko stvara klimu usmjerenu na učenje i suradnju, trener ističe važnost usavršavanja, potiče kooperativnost članova, pohvaljuje ulaganje truda i napora, a sportaši imaju jednako važne i jasne uloge u timu. U takvom slučaju, ni uspjeh neće izostati.

Raspored radionica:

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 1. grupa

Vrijeme održavanja: 15:45-16:30 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 2. grupa

Vrijeme održavanja: 16:30-17:15 h

  1. Radionica/predavanje za TRENERE i RODITELJE SPORTAŠA

Vrijeme održavanja: 17.30 – 18.30 h

Ravnateljica, Marija Štimac, mag. polit.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.