24. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića održana večeras na dnevnom redu imala je 44 točke. Sve je započelo Aktualnim satom i pitanjem nezavisnog vijećnika  Ivana Nekića. Njega je zanimalo  zašto je visoka komunalna naknada pri gradnji kuće u Smiljanu, kao i to da na gradskom web-u nisu istaknuti zapisnici sa sjednica, dok je istodobno web preskup i  neinertan. Gradonačelnik Petar Krmpotić je po pitanju navodne skupoće komunalne naknade pretpostavio kako je riječ o drugoj po redu građevini te da se o svemu valja raspitati u komunalnom odjelu. Što se tiče web-a gradonačelnik ističe kako nitko ne taji zapisnike sa sjednica Vijeća, a održavanje weba stoji tisuću kuna mjesečno. Nikola Maras (SDP-HNS)  prigovorio je zbog stanja u medačkom groblju i pješačkog prijelaza u Bilajskoj ulici. Zanimalo ga je stanje sa sudskom tužbom protiv Grada Gospića „teškoj“ 6,6 milijuna kuna od strane HAC-a. Drugo pitanje odnosilo se na Vukovarsku ulicu u kojoj se još uvijek nalaze ruševine. Također je pitao što je sa starom opremom radio Gospića jer će se u 2017. za novu opremu izdvojiti 450 tisuća kuna. Također je zabrinuto pitao zašto se prodajom stare opreme nije isplatio dio zaostalih plaća bivšim radnicima radija. Gradonačelnik Krmpotić:

-KIC Gospić se javio na natječaj za koncesiju za radio Gospić. Grad Gospić nije ugasio radio Gospić, nego je radio morao u stečaj jer nije mogao podmirivati svoje poslovanje. Novi radio bit će tretiran kao ustanova, što je sasvim novi model financiranja. Grad Gospić je nastojao spasiti radio Gospić, ali nije bio njegov vlasnik. Dobar dio postojeće  opreme je zastario, rekao je Krmpotić. Maras je ustvrdio kako nije zadovoljan odgovorom niti postojećim statusom zaposlenika radio Gospića, dok ga je gradonačelnik  podsjetio kako je prije dvije godine upravo Maras bio protiv stavke Proračuna kojom su se osiguravale plaće zaposlenika radija. Po Marasu odgovor gradonačelnika je polkitikanstvo, a gradonačelnik Krmpotić ističe kako se nitko nikada nije mješao u program radija.

Ivan Biljan odgovorio je na dio pitanja vezanog uz pješačke prijelaze u Bilajskoj ulici koja je Županijska cesta. To se pitanje ne može rješavati u okviru Grada Gospića jer ingerenciju nad time imaju Hrvatske ceste i Policija. Što se tiče HAC-a Grad Gospić nikada nije dobio dokumentaciju vezanu uz auto-cestu na svom području, pa se izdato rješenje tretirano na dvostruki način. Grad Gospić i dalje ne odstupa od sudskih potraživanja jer se HAC nije prema svima ponio jednako. Ruševine na području Gospića će se rješavati, ali je u izradi elaborat za tu namjenu. Postojeće ruševine su privatna svojina.

Sanja Rukavina (HSLS) također je govorila o radio Gospiću, o njegovoj budućnosti. Takav status smatra misterioznim jer nema definiranih detalja. Igralište u Brušanima Rukavina smatra dobrim projektom, ali je zanima za koliko ljudi se ondje gradi igralište. Gradonačelnik Krmpotić je bez uvijanja odgovorio.

-Ja razumijem vašu želju da se dodvorite bivšim djelatnicima radio Gospića, kako se osjetljivi, kako ste pravedni i želite im pomoći. Da se sada ne igramo, za novi radio Gospić ne bacamo novac, djelovat će pod KIC-om, a program smo prilagodili građanima koji će ga slušati. Nova oprema i plaće u 2017. koštat će nas manje nego li kada smo ga sanirali prije tri godine. Što se tiče Brušana reći ću da nema baze evidencije sportaša jer se igralište gradi za sve građane koji se njime žele koristiti.

Sanja Rukavina se usprotivila rekavši da se nije željela dodvoriti djelatnicima radio Gospića, a za rekreativce na igralištu kriterij je-dobra volja. Marijan Brkljačić (HSP) je podsjetio kako bi bilo potrebno da za ranija pitanja dobiti odgovore sa materijalima za narednu  sjednicu. S podosta gorčine se zapitao tko je i kako odgovarao za prometnu nesreću sa smrtnim ishodom na prilazu auto-cesti, a konji-lutalice su i dalje svako malo na cestama. Zatražio je odgovore na pitanje tko štiti vlasnike konja koji ugrožavaju druge, a dobivaju poticaje.Također ga je zanimala objava nalaza kakvoće pitke vode. Ivan Biljan:

-„Usluga“ redovno kontrolira kakvoću vode preko HZZJZ i na taj dio posla nije bilo primjedbi, a sva uložena sredstva su strogo namjenska. Što se tiče konja lutalica policija je bila na licu mjesta  i ustvrdila tko je vlasnik odbjegle stoke. Puno puta smo reagirali na  ovakve slučajeve, alarmirani sve relevantne institucije i uvjeren sam da policija i sudstvo rade svoj posao. Grad Gospić nema ingerencije nad takvim slučajevima, zaključio je Biljan. Karlo Starčević zatražio je odgovornost za definiranje građevinskog prostora, pri čemu je, kako kaže riječ o kočnici za budući razvoj gospodarstva u Gospiću. Gradonačelnik Krmpotić prozvao je Starčevića za notorne neistine jer je dio njegovog objekta legaliziran, a dio ne.

-Neka vam sada dozvole daju oni koji su vam je  dali prvi puta. Dio Prostornog plana vezan uz ta područja želite ubaciti u Prostorni plan automatizmom, što resorno Ministarstvo ne želi jer želi promjene i procedure sukladno Zakonu. Imali ste vremena zatražiti izmjene i mi ćemo vam, kao i drugima izaći u susret. Kriviti Grad Gospić za takvo nešto potpuno je besmisleno!

Tijekom današnje sjednice  donesen  je i Proračun Grada Gospića za 2017.  u iznosu od 68.494.320 kuna.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.