Sinoć je u KIC-u Gospić održano putopisno predavanje  na temu Maroko- zemlja u kojoj sunce zalazi. Ovaj biser Afrike, gospićkoj publici, predstavila je prof. Mira Pavlica-Stojčević.

Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. „Proteklih je godina Maroko postao popularno turističko odredište za mlade, zahvaljujući low budget kompanijama, koje će vas do tamo dovesti za svega nekoliko desetaka eura“, istaknula je Mira.

Maroko je po broju stanovnika četvrta arapska zemlja, iza Egipta, Sudana i Alžira. Većina Marokanaca po vjeri su sunitski muslimani, kojima pripadaju Arapi i Berberi. Islam je vidljiv na svakom koraku, čak je i sama Marokanska arhitektura (poznata kao i islamska) među najljepšima i na svijetu. Rabat je glavni grad Maroka. Rabat se nalazi na utoku rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Na području stare gradske jezgre sačuvan je niz kulturno povijesnih spomenika: utvrda s vratima iz 12. stoljeća, gradska vrata i minaret djelomično sačuvane Hasanove džamije. U novijem dijelu je sultanova palača i kraljevski dvor. Najnoviji dio Rabata čine moderne četvrti s upravnim i drugim zgradama okružene raskošnim parkovima, sveučilištem i nizom znanstvenih ustanova.

Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance. Glavni je grad pokrajine Fez-Bulmán i jedan od četiri “kraljevska grada” Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Stari grad Medina Fes el Bali je na listi svjetske baštine UNESCO-a, a zanimljivo je to što se u Fesu se nalazi najstarije sveučilište na svijetu koje je još uvijek u funkciji, sveučilište Al-Karaouine osnovano 859. godine.

Casablanca je najveći grad Maroka, a ujedno i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Sve je ovdje veće: ulice, hoteli, uredski blokovi i – slamovi. Sami ljudi kažu da “Casablanca nema sjećanja niti prošlosti, samo budućnost.” Bogata baština Art Deco arhitekture stopljena sa sjevernoafričkim elementima služi kao opipljivi podsjetnik na francusku kolonijalnu prošlost grada. Marrakech ili Marrākeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Stari grad (medina) je na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine, a ostale najveće atrakcije u Marakešu su povijesni trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. godine kao i vrtovi Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel.

Gs Press / KIC Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.