PUTOPISNO PREDAVANJE „AUSTRALIJA – ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA“

utorak, 9. svibnja 2017.g. u 19 sati, velika dvorana KIC-a Gospić

Kulturno Informativni Centar Gospić poziva Vas na putopisno predavanje na temu „Australija – zemlja na kraju svijeta“.

Terra Australis ili „zemlja na kraju svijeta” kako su je običavali zvati oni koji su se s tugom u srcu razdvajali od svojih najmilijih koji su odlazili u potrazi za boljim životom na taj daleki kontinent pun izenađenja i opasnosti, divlje i surove ljepote, prirodnih kontrasta i neprilagodljivih domorodaca, nepoznatih biljnih i životinjsikh vrsta.

Taj otok-kontinent, ta predestinirana izolacija od tradicionalnih velikih kultura Istoka i Zapada neminovno je među Europljanima rađala osjećaj odbačenosti, osame, zaborava, prezira. Ta robinzonska oaza otpadnika civiliziranog svijeta 19. i 20. stoljeća, stara jedva 250 godina, naseljena tek uz rubove kontinenta – stvarala se, oblikovala je svoj profil miješanjem rasa i kultura, običaja i navika nekih stotinjak etničkih grupa.

Taj svijet poznat pod pojmom multikulturno društvo smislio je čitav niz varijanata i experimenata kako pomiriti različitosti životnih navika, jezika, svjetonazora i vjerovanja svojih stanovnika. Koliko je u tome uspio tek treba vidjeti.

Usprkos tehnološkim dostignućima i razvoju prometa Australija je još uvijek daleka, skupa i nedostižna destinacija i većini onih koji je smatraju zemaljskim rajem – zbog striktnih useljeničkih zakona i politike useljavanja – ostat će tek lijepi san.

Predavačica:  prof. Tuga Tarle, predsjednica Udruge OS za promidžbu hrvatske kulture, neovisni konzultant za pitanja promidžbe kulture i kulturnog identiteta Hrvatske

Pridružite nam se na ovom putopisnom predavanju, ulaz je besplatan!

Gs Press / KIC – Ravnateljica Danijela Bogić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.