Upozorenje se odnosi do subote u 6 sati.

Tijekom dana raste mogućnost za grmljavinske pljuskove u središnjoj Hrvatskoj i gorju, a prema večeri u Slavoniji i Dalmaciji. Do tada će na većem dijelu Hrvatske prevladavati barem djelomice sunčano vrijeme. Posebno se nestabilno očekuje kasno navečer i u noći na subotu.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren vjetar, na Jadranu umjereno jugo tijekom dana u okretanju na sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom Jadranu. Temperature zraka od 26 do 30°C, u unutrašnjosti i do 33°C.

Treći, najviši stupanj opasnosti

Prvi puta ove godine, izdan je treći, najviši stupanj opasnosti na opasne vremenske prilike za dijelove Hrvatske. Upozorenje se odnosi do subote u 6 sati. Treći stupanj označava vjerojatnost od 15% za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u označenom području.

Prema pisanju ESTOFEX-a, treća razina izdana je za Sloveniju i sjevernu Hrvatsku prvenstveno zbog moguće velike tuče i olujnih udara vjetra uslijed grmljavinskih nevremena.

Za ostatak Hrvatske izdana je razina 2, koja daje nešto manju vjerojatnost ostvarenja prognoze iz razine 3, ali dodatno napominju da se očekuju veće količine kiše u kraćem vremenskom razdoblju. Za područje Jadrana razina 2 izdana je i zbog mogućnost za tornado (pijavice).

Meteoalarm izdao narančasto upozorenje

Meteoalarm upozorava na lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom koji će biti praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice i udari vjetra brzine veće od 55 km/h.

Meteoalarm je izdao upozorenje naračastog (drugog) stupnja za dijelove Hrvatske zbog izraženijih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu
Meteoalarm je izdao upozorenje naračastog (drugog) stupnja za dijelove Hrvatske zbog izraženijih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu
 

Piše: Alen Šterpin https://www.neverin.hr/vijesti/prvi-puta-ove-godine-izdan-najvisi-treci-stupanj-opasnost-od-nevremena-za-dijelove-hrvatske-i-slovenije/

Gs Press / neverin.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.