NAJAVA

provedbe 2. modula projekta „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…“

Projekt „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI… “ realizira se za područje cijele Ličko-senjske županije od rujna 2017. godine. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, a provodi ga u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima „Vida“ Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac. Provedbu financira Ministarstvo zdravstva sredstvima iz dijela prihoda od igara na sreću u području prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga, a preporuku za projekt dao je i Ured za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

Ovaj projekt predstavlja odgovor na uočenu potrebu za razvojem modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti u našoj županiji. Njegova svrha je doprinos poboljšanju zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom, osposobljavanjem i savjetovanjem te poticanjem na primjenu novostečenih znanja. Provedba projektnih aktivnosti i ostvarenje ciljeva koncipirani su kroz tri modula kojima se želi adresirati što širi spektar okolnosti i rizičnih faktora zaslužnih za razvoj ili održavanje ovisničkih ponašanja kod djece i mladih i faktora koji povećavaju rizik za njihovo zdravlje. Ti moduli su:

– Modul 1: Smanjivanje štete / rizika kod eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među partijanerima;

– Modu 2: Osnaživanje kapaciteta školskog osoblja i roditelja za prepoznavanje i komunikaciju pri sumnji na konzumaciju sredstava ovisnosti ili pojavu drugih rizičnih ponašanja kod djece;

– Modul 3: Uvođenje modela detekcije i sustavnog praćenja prisutnosti rizičnih faktora za razvoj ovisnosti kod djece i mladih u LSŽ.

U okviru Modula 2 provest će se fokus grupa za stručne suradnike osnovnih škola. Svrha i cilj ove aktivnosti je utvrđivanje aktualnih potreba za dodatnom podrškom u njihovom svakodnevnom stručnom radu i to u kontekstu preventivnog djelovanja, ranog prepoznavanja i interveniranja kod učenika koji manifestiraju rizična ponašanja. Tako prikupljeni podaci pomoći će u efikasnijoj pripremi novih, konkretnih aktivnosti i oblikovanju sadržaja kojima će se ta podršku osigurati u narednim etapama.

Gs Press / Kristina Manestar, prof. psih / ZZJZ Ličko-senjske županije

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.