Tijekom proteklog produženog vikenda (2. – 6. kolovoza 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je sedam kaznenih djela, 17 prometnih nesreća, pet narušavanja javnog reda i mira, dva pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava, te pet nedozvoljenih glisiranja.

 Kriminalitet

U razdoblju od 28. lipnja do 2. kolovoza 2019. godine u mjestu Barlete, Grad Gospić, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio televizor, prijenosni rashladni spremnik i motor s trimera, vlasništvo 75-godišnjakinje iz Barleta.

U razdoblju od 31. srpnja do 1. kolovoza 2019. godine u mjestu Mušaluk, Grad Gospić, nepoznati počinitelje je provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio torbicu s osobnim dokumentima vlasništvo 23-godišnjakinje iz Gospića.

Nepoznati počinitelj je u Novalji:

  • kolovoza iz apartmana otuđio novčanik vlasništvo 42-godišnjakinje iz Našica;
  • kolovoza iz kuće otuđio novac na štetu troje njemačkih državljana;
  • kolovoza u ugostiteljskom klubu otuđio je mobitel i novac, vlasništvo 24-goduišnjakinje iz Rijeke;
  • kolovoza u ugostiteljskom klubu otuđio dvije okopojasne torbice s osobnim stvarima vlasništvo dviju njemačkih državljanki;
  • kolovoza iz apartmana otuđio odjevne predmete, video kameru i novac, vlasništvo šestero talijanskih državljana.

Policija traga za počiniteljima, a kaznena prijava biti će dostavljena nadležnim državnim odvjetništvima. 

Promet

Šest prometnih nesreća je s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Novalje (3), Gospića (1), Otočca (1), te Senja (1). U njima je jedna osoba teško i sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice (3), Gospića (2), Otočca (2), Novalje (1), Donjeg Lapca (1), Senja (1) i Karlobaga (1).

Izdvajamo prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom koja se dogodila 4. kolovoza na županijskoj cesti 5210, u Novalji, kada je 27-godišnji slovenski državljanin upravljajući osobnim vozilom slovenskih nacionalnih oznaka uslijed neprilagođene brzine kretanja te ne držanja potrebitog razmaka prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio motocikla slovačkih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 37-godišnji slovački državljanin, te u stražnji dio motocikla slovačkih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 27-godišnji slovački državljanin, koji su se kretali ispred njega. Od siline udara oba motocikla su odbačena u stražnji dio osobnog vozila zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je u istom smjeru upravljao 34-godišnjak iz Sesveta, uslijed čega je isto vozilo prednjim dijelom udarilo u stražnji dio osobnog vozila talijanskih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnji talijanski državljanin, a koji je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku zbog kolone vozila koja su se nalazila ispred njega.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen vozač 37-godišnji motocikla, a vozač drugog motocikla i 34- godišnjak iz Sesveta su lakše ozlijeđeni.

Zbog izazivanja prometne nesreće protiv slovenskog državljanina je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđen je ukupno 77 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda izmjerena je u subotu u mjestu Otočcu (1,97 g/kg), kod 26-godišnjeg hrvatskog državljanina. On je isključen iz prometa i protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su svađom i vikom na području Senja (2), Gospića (1), Korenice (1), te Karlobaga (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

Pronalazak minsko-eksplozivnih sredstva

Građani su dojavili da je u:

  • petak, 2. kolovoza u grmlju u mjestu Podum, Grad Otočac, pronađena tromblonska mina, koja je uz poduzimanje svih mjera sigurnosti uništena na mjestu pronalaska,
  • te jučer, 5. kolovoza u mjestu Mogorić, Grad Gospić, pronađena jedna ručna bomba (odnosno tijelo s eksplozivnim punjenjem, bez pripadajućeg upaljača), koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

 Nedozvoljena glisiranja

 Tijekom produženog vikenda policijski službenici pomorske policije Policijske uprave ličko-senjske su u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli  pet osoba (dva njemačka državljanina, slovenskog državljanina, talijanskog državljanina, te slovačkog državljanina), kojima je zbog utvrđenih prekršaja naplaćena novčana kazna.

 Gs Press / PU ličko-senjske

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.