Proslava Sv. Mihovila u Crnom Dabru

0

Blagdan Svetog Mihovila slavi se ovih dana u mnogim dijelovima Hrvatske. Mjesto koje bi po svojim zemljopisnim, povijesnim i sadašnjim prilikama moglo u mnogo čemu biti posebno svakako je Crni Dabar. U to malo velebitsko mjesto jučer je pohrlilo više od tristo ljudi kako bi barem na jedan dan pokazali kako se korijeni i tradicija ne smiju oteti zaboravu.

Blagdan Svetog Mihovila stoljećima se slavi u ovom velebitskom mjestu. Smješten podno surih vrhova Crni Dabar je u prošlome stoljeću među prvim velebitskim  mjestima ostao bez stanovnika. U kapelici Svetog Mihovila koncelebriranu svetu misu predvodio je biskupijski generalni vikar vlč. Marinko Miličević. Surovost komunističke politike prema mjestima i ljudima koji su uvijek ponosno isticali svoje hrvatstvo dosegla je ovdje kulminaciju ’70.-’71. godine. Crni Dabar je tada praktički umro.

Uz nastup grupe Legenda i prijatelji iz Šibenika nakon Svete mise okupljeni su se zadržali na domjenku koji je organizirala Općina Karlobag.  Druženje u Crnom Dabru potrajalo je do kasnih popodnevnih sati kada je velebitska studen dala znak svima da im valja poći kući.

Posebni gost u Crnom Dabru ove godine bio je hrvatski je pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec . U svom dvodnevnom posjetu razgovarao je sa mještanima koji su nekada živjeli u Crnom Dabru.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.