Otok Pag je proslavio najveći gradski blagdan – Stomorinu Pašku. Brojni vjernici s otoka, i oni s obale, ponajprije iz Karlobaga koji su simbolično brodski povezali Karlobag i Pag došli su do Svetišta kako bi se pomolili Majci Božjoj. Prije svete održana je procesija od Svetišta Majke Božje u Starome gradu do zborne crkve Marijina uznesenja u Gradu Pagu.

Misnom slavlju koje je u poslijepodnevnim satima predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan ličko-senjski Darko Milinović, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović, saborski zastupnik Marijan Kustić i brojni drugi predstavnici društvenog i političkog života obje županije.

Paška se Gospa posebno štuje u gradu Pagu i okolici od 1885. godine kad je Grad po Njezinom zagovoru čudesno oslobođen od kolere koja je tada harala po čitavoj južnoj Hrvatskoj.

Naime u Pagu se od 1852. do 1885. godine u intervalima pojavio trbušni tifus, kolera. Bila je epidemija. Tada su groblja iseljena iz grada i iz crkava. Procesija je nastala spontano, Pažani su vapeći i moleći uzeli kip Majke Božje i donijeli ga u Pag. Procesiju je predvodio tadašnji paški župnik don Šime Meštrović (1813.-1867.). U Pagu se ovaj blagdan Velike Gospe naziva još i Stomorina.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.