Mala sirana Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kolačević iz Kalinovače pored Gospića zadnjih se godina nametnula kao pogon u kojemu se proizvode vrhunski sirevi, ali i ostale mliječne prerađevine. Nikola i Martina Kolačević mladi su i visoko obrazovani ljudi koji su u ovaj posao uložili dosta novca, puno rada i znanja. U želji da prošire proizvodnju danas su učinili važan korak.
Grad Gospić je objavio javni poziv za potpore u poljoprivredi, a OPG Kolačević se javio iznoseći potrebu proširenja proizvodnje sira, za što je neophodan specijalni kotao vrijedan 81 tisuću kuna. Prijava je pozitivno riješena i danas je u uredu gradonačelnika potpisan Ugovor o subvencioniranju. Stavljajući potpis na ugovor gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić izrazio je zadovoljstvo što OPG Kolačević povećava proizvodnju sira.
-Grad Gospić pomoći će sa 30 tisuća kuna u nabavci ovog dijela opreme. OPG Kolačević dokazalo se kao proizvođač vrhunskog sira i gdje su god izložili svoje proizvode, dobili su priznanja, nagrade i pohvale. Uvjeren sam da će izgradnja nove tržnice u Gospiću biti mjesto gdje će Kolačevići nuditi svoje vrhunske proizvode, rekao je gradonačelnik Krmpotić potpisujući Ugovor. S njima su u društvu bili Nikolina Baburić, viša referentica za ruralni razvoj i zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Današnji se susret nastavio u Kalinovači gdje su nas dočekali Nikolina supruga Martina s troje djece i Nikolini roditelji. Nikola nam je razgovoru pojasnio neke detalje vezane uz rad sirane.
-Lani smo proizveli oko dvije tona kozjeg i kravljeg sira, nešto škripavca i skute. Kupnjom novog kotla povećat ćemo proizvodnju za gotovo 100%. Držimo 70-ak koza i nešto krava, ali se dobrim dijelom oslanjamo na mlijeko proizvedeno u susjedstvu. Ovo je ekološki čist kraj, bez zagađenja, što svakako puno utječe na čistoću, sastav i kvalitetu naših sireva. Čini se da se u zadnje vrijeme najbolje prodaje polutvrdi sir od mješavine kravljeg i kozjeg mlijeka, rekao je novinarima Nikola Kolačević. Kušajući sir i ostale doamće delicije lako se uvjeriti u bezbroj puta ispričanu priču po kojoj Lika ima mnoštvo sjajnih stvari, samo ih valja prezentirati.U sirani vlada besprijekorna čistoća, baš kao i u domu Kolačevića kojega upotpunjuju dva dječaka i djevojčica. Kolačevići se zahvaljuju Gradu Gospiću na potpori, a stari kotao za mlijeko im je na sreću postao premali je potražnja za njihovim sirevima u stalnom porastu. Uvjereni su da će na novoj tržnici imati stalno prodajno mjesto.
-Kalinovača je ipak malo dislocirana, ali nas pohode mnogi kupci željni dobroga sira. Ovo je prelijep kraj i bilo bi dobro da se još netko mlađi odluči za ostanak doma, uz pokretanje nekog OPG-a ili turističke agencije.

GsPress

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.