Vožnjom putničkom brodicom “Maslina” iz luke Rab prema Lunu danas je promovirana prva međužupanijska brodska linija ovakve vrste u Hrvatskoj. Uz turiste-putnike, na brodicu su se ukrcali i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić sa suradnicima te direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić i kapetan Darko Glažar. U luci Tovarnele na prigodnoj svečanosti dočekali su ih zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić, gradonačelnik Novalje Ante Dabo i državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, p

“Linija je dobila međužupanijski značaj i time jednu dimenziju više, što je jako bitno za turizam ovog dijela otoka Paga. Kada se luka uredi i omogući pristup većim turističkim brodovima, gospodarstvo i turizam otoka i grada Novalje dobit će još dodatni vjetar u leđa”, rekao je gradonačelnik Novalja Ante Dabo.

Zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić istaknuo je nekoliko bitnih detalja vezanih uz pokretanje ove linije.

“Ličko-senjska županija je sa primorsko-goranskom, gradovima Novaljom i Pagom prije dvije godine pokrenula projekt uspostave međužupanijske pomorske linije Rab-Lun. Uvidjevši da nema državnog interesa za uspostavu linije, a u cilju prometnog povezivanja dvaju otoka, unapređenja kvalitete života otočana i poticanja razvoja turizma otoka Paga i Raba sa Primorsko-goranskom županijom smo pokrenuli postupak otvorenja ove linije. Linija će biti sufinancirana iz lokalnih i županijskih proračuna u idućih šest godina, a promet će održavati hrvatski brodar Rapska plovidba d.d. Očekujemo da će ovu cjelogodišnju liniju osim stanovnika Paga i Raba koristiti i brojni posjetitelji, ne samo Novalje i Raba, nego i drugih općina na ovim otocima tijekom turističke sezone. Na turističkim djelatnicima ostaje osmišljavanje ponude i programa koji treba pridonijeti daljnjem razvoju turističke ponude. Ličko-senjska županija sprema se pokrenuti postupak uspostave još nekoliko međužupanijskih linija”, kazao je zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić.

“Primorsko-goranska županija inicirala je ozakonjenje ove linije koja ima tradicijsku priču. Prema našim zakonima dvije županije se moraju dogovoriti što smo i učinili. Pokrenuli smo postupak javne nabave, koncesije, subvencija i time vratili ovim ljudima ono što im pripada, odnosno povezali otoke Pag i Rab. Brodom “Maslina”  naši mještani imaju sigurnost te su povezani s otokom Rabom kao i njihovi preci”, rekao je župan Komadina.

Odlukom je definirano financiranje međužupanijske linije Rab-Lun u iznosu od 147.616,88 kuna na godinu. Troškove dijele obje županije po pola, a svaka dodatno dogovara udio koji financiraju jedinice lokalne samouprave Grad Rab i Grad Novalja.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.