U Gospiću je danas pokrenuto predstavljanje projekta „RAISE Youth“ koji se fokusira na (samo)zapošljavanje mladih osoba u ruralnim područjima i revitalizaciju Like kao područja s ogromnim  potencijalom za gospodarski, društveni i ekološki razvoj. U radnom timu bio je voditelj projekta Tomislav Rogić.

-Ova inicijativa je krenula  2018., a Grad Gospić se u projekt uključio nešto kasnije. Projekt je međunarodnog karaktera i financira se iz fondova Kraljevine Norveške i EU. U projektu ćemo kroz edukaciju, trening i podršku, uz pomoć najboljih stručnjaka u područjima održive poljoprivrede, stočarstva, permakulture, proizvodnje hrane, turizma, pružanja usluga, ali i čitavog seta digitalnih vještina pomoći mladima iz Ličko-senjske županije da prepoznaju postojeće i sami stvore nove prilike za (samo)zapošljavanje u svojim sredinama na održiv i inovativan način, koristeći lokalne resurse i poštujući potrebe lokalne zajednice. Njihove poduzetničke ideje ćemo testirati i pripremiti za šire tržište, istaknuo je Tomislav Rogić.

Grad Gospić je jedan od partnera na projektu koji se provodi u četiri ruralne regije EU koje se suočavaju sa visokom stopom nezaposlenosti i raseljavanjem mladih. Potvrdila nam je to Mary Ann Rukavina Cipetić, projektni koordinator „RAISE Youth“ za Hrvatsku.

-Ovaj projekt tek kreće tako da smo u istraživačkoj fazi ili „slaganja“ šireg spektra. Fokus ovoga projekta je na Liku, tako da nam Lika nije lokalnog ili perifernog značenja. Zašto Lika? Pa situacija u smislu zapošljavanja mladih u Ličko-senjskoj županiji je najsloženija. Ovdje posebno treba istaknuti odlazak mladih iz ruralnih sredina. Svrha ovoga projekta je zadržati mlade ljude, promijeniti njihov stav da mogu ostati, opstati i razviti posao doma. To ne ide preko noći i u sve treba uložiti podršku, nova znanja i financijski okvir. U tome smislu smo za neke dijelove Like sve ovo uklopili u zadnji čas. U ovaj projekt u Lici ulazimo s optimizom koji temeljimo na iskustvima drugih zemalja koje rade na način vođenja brige o mladim ljudima u svim aspektima, tvrdi Mary Ann Rukavina Cipetić. Tijekom današnje prezentacije rečeno je kako bi ovaj projekt u Lici mogao okupiti i do 500 mladih ljudi koji bi udruženi mogli biti konkurentni na širem tržištu.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.