Policijska uprava ličko-senjska je obilježavanje ovogodišnjeg Dana policije posvetila borbi protiv nasilja nad ženama. Na središnjem gospićkom Trgu Stjepana Radića prezentiran je danas novi preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Lily“ – spriječimo nasilje nad ženama koji je dobio ime po sutkinji Ljiljani Hvalec, nedužnoj žrtvi koju je rastrojeni Mato Oreškić ubio 22. rujna 1999. godine na radnom mjestu u zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice. Tada je ubio i svoju suprugu Gordanu Oraškić te njenu odvjetnicu Hajru Prohić. Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine datum 22. rujna Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Projekt „Lily“ predstavljen je kroz glazbeno scenske nastupe gospićkih srednjoškolaca, pri čemu je pročitana ispovijest jedne od zlostavljanih žena koja je nakon 40 patnji i batinanja svojeg nasilnog muža konačno prijavila policiji. Govoreći o projektu „Lily“ načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan istaknuo je važnost nultog stupnja tolerancije na bilo kakav oblik nasilja, pri čemu je nasilje nad ženama široki društveni problem.

Zadnjih godina policija je zajedno s drugim relevantnim službama i udrugama učinila puno u suzbijanju nasilja nad ženama. Ove godine Dan policije, blagdan Svetog Mihovila posvetili smo borbi protiv nasilja nad ženama. Preventivni projekt MUP-a pod nazivom „Lily“ pod geslom spriječimo nasilje nad ženama samo je nastavak naših prijašnjih nastojanja da senzibiliziramo javnost za ovaj problem, spriječimo i osudimo svako oblik nasilja nad ženama. Ovdje je važno otklanjanje predrasuda i stereotipa kako bismo zajedno spriječavali sve oblike nasilja, govor mržnje i preventivno djelovali. Brojke nam govore kako na razini RH unatrag četiri godine imamo pad broja prekršaja nasilja u obitelji, ali je zamjećen porast broja kaznenih djela  kao posljedica izmjena Kaznenog zakona i definiranja nasilja u obitelji, rekao je načelnik Biljan i još jednom pozvao nazočne da prijave svaki oblik nasilja jer se takvo ponašanje ne može ničim opravdati niti tolerirati.

Današnja manifestacija  održana je u suorganizaciji PU ličko-senjske i Grada Gospića, a podršku joj je dao župan Darko Milinović u ime Ličko-senjske županije, zatim HGSS– Stanica Gospić i Atletski klub  „Plitvice“. Na trgu su postavljeni štandovi na kojima je policija  izložila dio tehnike i opreme kojom se koristi u izvršavanju svakodnevnih zadaća. Edukativne materijale građani su mogli dobiti na štandovima Grada Gospića, Ličko-senjske županije, Centra za socijalnu skrb – Područni ured Gospić, Ženske grupe „Korak“ iz Karlovca te Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.