U prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić LAG LIKA održao je prezentaciju postignutih rezultata u posljednjih pet mjeseci koliko traje Projekt, kao i prijedloge budućih projekata.

Prezentaciju je vodio voditelj LAG-a  Tomislav Kovačević koji je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je 60-ak ljudi došlo čuti i vidjeti kakav je tijek projekta te koji su planovi za dalje.

Podsjetimo, prije točno pet mjeseci LAG LIKA pokrenuo je projekt „INTEGRA LIKA 2020“  na konferenciji koja se u NP Plitvička jezera održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednce Republike Hrvatske,  Kolinde Grabar Kitarović. Cilj Projekta je brendiranje Like i Podvelebitskog Primorja kako bi postala globalno prepoznatljiva destinacija s bogatom autohtonom gastronomskom ponudom, prekrasnim krajolikom i samoodrživim gospodarstvom, koje vodi brigu o ekološkoj komponenti razvoja.

Pet je osnovnih čimbenika na čijem razvoju je Projekt fokusiran. To su poljoprivreda, stvaranje i razvoj identiteta, razvoj specifičnih oblika turizma, samoodrživo gospodarstvo te ekologija.

Razvoj poljoprivrede

Uz odobrenih 7.1 milijun kuna iz Programa ruralnog razvoja, za koje su aplicirali lokalni poljoprivrednici, LAG LIKA iznio je niz uspješnih pokazatelja koji su odrađeni u proteklom razdoblju.

Tako su izneseni započeti projekti osnivanja Klastera stočarske proizvodnje kao i Klastera proizvođača povrća i voća na području Like. Voditelj LAG-a naglasio je udruživanje proizvođača kao iznimno bitnu komponentu opstanka. Nadalje, s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka započeta je suradnja na Projektu intenzivnog uzgoja šljiva za kojima postoji velika potražnja a pogotovo za suhe šljive, čija se cijena u veleprodaji kreće od 35-40 kuna za kilogram. Nastavno na to, LAG je s Gradom Gospićem razgovarao o izgradnji poljoprivrednog inkubatora u kojem bi proizvođači mogli raditi preradu u ovlaštenom prostoru, imali bi mogućnost skladištenja i hladnjače te pogon za sušenje voća. Također, s obrazovnim institucijama raditi će se na uvođenju novog programa u obrazovanju za suvremena poljoprivredna zanimanja.

Uvođenje regionalne oznake kvalitete LQ – Lika Quality

Posebnu pozornost prisutnih privukao je prijedlog regionalne oznake kvalitete „LQ“ – Lika Quality.

Po unaprijed određenim kriterijima, propisanim od struke za pojedino područje, domaći proizvođači moći će dobiti „LQ“ oznaku za svoje proizvode kao i za objekte za smještaj. Također, za oznaku regionalne kvalitete moći će se natjecati i ugostitelji koji će u svojoj ponudi imati autohtonu hranu.

Voditelj LAG-a Tomislav Kovačević naglasio je kako je ovo izvrsna prilika izdvajanja izvrsnih lokalnih proizvoda kao i ugostitelja koji ih nude. Proizvodi s oznakom „LQ“ svakako će imati priliku isticati se na tržištu među bespoštednom konkurencijom jer su proizvodi Like nadaleko cijenjeni.

Nastavno na to, uskoro se kreće u postupak zaštite zemljopisnog podrijetla ličkog sira škripavca te ličke šljivovice, koji će, uz već zaštićeni lički krumpir, u doglednom vremenu dobiti svoju marku zaštite. Raduje i činjenica da je od prošle godine započeo proces zaštite ličke janjetine.

Sve ovo, ističe  Kovačević, predstavlja niz bitnih koraka u procesu brendiranja Like. 

Razvoj destinacije

Kako se Lika i naše Primorje nalazi u središtu nekoliko Nacionalnih parkova, Parkova prirode i drugih prirodnih fenomena poznatih u svijetu, uz sve ranije spomenuto, nužno je kvalitetno razvijati destinaciju jer elemenata za to svakako imamo. Obzirom na dosadašnje kratko zadržavanje turista na području Like, LAG LIKA pokrenuo je projekt „Stay 3 days in Lika“ koji je prošli tjedan predstavljen na atraktivnom turističkom sajmu u Munchenu, na štandu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Time se i Nacionalni park aktivno uključio u promociju svoje regije, što je kod prisutnih izazvalo veliko odobravanje i pohvalu. Svrha ovog projekta je pružiti mogućnost duljeg i sadržajnijeg boravka u Lici i Primorju.

Nakon prezentacije, brojni prisutni, među kojima su bili i proizvođači ali i predstavnici lokalnih institucija, uključili su se u raspravu i davali kvalitetne prijedloge.

Na ovom susretu formirane su dvije radne grupe, Radna grupa za turizam i Radna grupa za kreiranje regionalne oznake kvalitete, ispred kojih stoji iznimno puno posla ali s entuzijazmom koji je viđen na današnjem skupu, rezultati neće izostati.

LAG/GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.