Nakon 2. sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Požegi je sudjelovao u predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  „ZAŽELI“.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, program su predstavili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić,  ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je prethodnom ministru rada i mirovinskoga sustava Tomislavu Ćoriću te novom ministru Marku Paviću i njegovim suradnicima koji su, u koordinaciji s ministricom Murganić i ministricom Žalac, radili na trajnom pozivu u ovako visokom iznosu.

“To su velika sredstva, preko 52 milijuna eura namijenjena za zapošljavanje žena. Ovaj se poziv odnosi na ponovno uključivanje na tržište rada žena u ruralnim krajevima koji trebaju posebnu državnu potporu. Našli smo jedan dobar model koji će, uz aktivizam svih navedenih partnerskih institucija, omogućiti smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb osobito našim sugrađanima zrelije dobi”, kazao je Plenković.

Naveo je kako je Program za zapošljavanje žena ZAŽELI jedan od pozitivnih primjera kako se dinamikom rada i dobrom koordinacijom resora nastoji povećati ukupan postotak apsorpcijske sposobnosti europskih sredstava, koja su značajna za kreiranje radnih mjesta.

“Naša je ambicija do kraja mandata ove Vlade doći do 68 posto zaposlenosti na hrvatskom tržištu rada”, rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim smanjenjem broja nezaposlenosti.

“Trenutno smo na najboljoj razini od 1999. godine kada je riječ o apsolutnom iznosu. Očekujem da se u pozitivnoj gospodarskoj konjukturi i dinamici ti brojevi stabiliziraju i smanjuju, a takve su i procjene međunarodnih institucija”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Dodao je kako će aktivna provedba Programa Vlade, Nacionalnog programa reformi, korištenje nacionalnih mjera i europskih sredstava, uz puni aktivizam partnera na lokalnoj razini pridonijeti privatnom i svim drugim sektorima koji mogu biti zaslužni za povećanje zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić naglasio je kako će s osiguranih više od 400 milijuna kuna za zapošljavanje preko 3.000 žena i 12.000 kućanstava,  rojekt ZAŽELI pomoći ne samo zapošljavanju, već biti od koristi i starijim sugrađanima koji su u fokusu rada Ministarstva. Za ovu je godinu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pripremilo natječaje u vrijednosti preko 2 milijarde kuna namijenjenih upravo za zapošljavanje.

“Tako će se omogućiti socijalna uključenost i prevencija prerane ili pretjerane institucionalizacije”, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Podsjetivši kako Ministarstvo podržava i uključuje se u sve projekte i programe iz EU fondova, ministrica Murganić najavila je kako će sutra biti objavljen natječaj za mlade.

O programu ZAŽELI detaljnije je govorila državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, a na predstavljanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Gs Press / VLADA REPUBLIKE HRVATSKE – URED PREDSJEDNIKA VLADE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.