PROGRAM “PREVENCIJA NASILJA U MLADENAČKIM VEZAMA” U SREDNJIM ŠKOLAMA U GRADU GOSPIĆU

Već osmu akademsku i školsku godinu u gradu Gospiću traje “partnerstvo” između visokog i srednjeg školstva. Naime, toliko dugo se provodi program “Prevencija nasilja u mladenačkim vezama” Odjela za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru u suradnji s dvije srednje škole u Gospiću: Gimnazijom Gospić i Strukovnom školom u Gospiću. Program se provodi pod mentorstvom doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković koja priprema studente 3. i 4. godine za vođenje preventivnih radionica u 3. razredima ovih dviju škola. Program se provodi u okviru kolegija Psihologija obitelji i roditeljstva jer je cilj programa prevenirati nasilje u bliskim vezama, partnerskim sada u mladosti, a kasnije bračnim, obiteljskim. Mentorica studente priprema za vođenje radionica koje oni potom kao voditelji provode u razredima s učenicima. Radionice su pripremljene za 11. i 12. svibnja od 8:00 do 10:00 sati. Radionice se provode interaktivno, suvremenim metodama i oblicima rada što je učenicima vrlo zanimljivo. Studenti kao voditelji razvojno su bliži učenicima tako da je učinak rada u radionicama godinama visok.
Prevencija nasilja u mladenačkim vezama, prema tome, preventivni je program kojim se  nastoji pridonijeti suzbjanju nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama. Cilj se može postići tako da mladi ljudi uspješnije prepoznaju često suptilne oblike nasilja i pritisaka u svojim bliskim vezama, da manje pristaju na ponašanja partnera koja im ne odgovaraju, da bolje prepoznaju vlastita ponašanja koja ugrožavaju druge, te da usvajaju norme da je u redu potražiti pomoć kad se osoba nalazi u nasilnoj vezi. Ni pod kojim uvjetima u bliskim

odnosima nasilje nije prihvatljivo i za njega nema opravdanja.

Projekt diljem Hrvatske provodi Društvo za psihološku pomoć od 2009. godine u suradnji s organizacijom Movisie iz Utrechta i financijsku podršku MATRA programa Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske i Grada Zagreba. Program je rađen u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i usklađen je s ciljevima i sadržajem Nacionalnih strategija protiv nasilja u obitelji Vlade RH  i Nacionalnog programa za mlade.

Radionice programa su:

  1. Radionica “Sanjam dobru vezu” – Očekivanja i prava u vezi
  2. Radionica “Otvorenih očiju” – Nasilno ponašanje u vezi
  3. Radionica “Moje želje i granice” – Nenasilno rješavanje sukoba
  4. Radionica “Kako prijatelji mogu pomoći”

Ciljevi koji se nastoje postići u radionicama:

  1. Razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi
  2. Povećati poznavanje svojih prava u vezi
  3. Podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama
  4. Unaprijediti prepoznavanje osobne izloženosti i svojeg nasilnog ponašanja u vezi
  5. Osvijestiti svoju spremnost na prekidanje nasilnih obrazaca u vezi
  6. Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi.

Istraživanje o raširenosti nasilja u mladenačkim vezama: sudjelovalo je 4.400 učenika dominantne dobi 17 godina (48.2% mladića i 51.8% djevojaka: 51% sudionika je bilo  iz strukovnih srednjih škola i 49% iz gimnazija). Od ukupnog broja, njih 63% je bilo u vezi u prošlih 6 mjeseci. Prosječno trajanje veze u mjesecima je bilo 6.4 (za djevojke 7.9 mjeseci, a za mladiće 4.9 mjeseci). Prosječna dob partnera/atnerice je bila 17 godina, ali su partneri djevojaka bili stariji od njih (18 godina), a partnerice mladića su u prosjeku bile mlađe od njih (16 godina). Pokazalo se da je 93.5% mladih počinilo, a 87% doživjelo nasilje u vezi u prethodnih 6 mjeseci. Najviše ih je počinilo psihičko (93.2%), zatim fizičko (51.3%), a najmanje seksualno nasilje (25%). Slično vrijedi i za izvještavanje o vrsti doživljenog nasilja: 85.8% psihičko, 39.9% fizičko i 24.1% seksualno. Djevojke su značajno više počinile nasilje nego njihovi vršnjaci, a manje su ga doživjele od mladića. Rezultati mladića su bili sukladni: izjavili su da su manje počinili, a više doživjeli nasilja u vezi nego što to izjavljuju djevojke. Djevojke su izjavile da su počinile više psihičkog i fizičkog nasilja nego mladići. Mladići su izjavili da su počinili više seksualnih oblika nasilja nego djevojke. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome koje su osobine kvalitetne i zdrave veze, pridaju veću važnost pravima u vezi i spremnije su postavljati granice u pogledu ponašanja koja im u vezi ne odgovaraju. Djevojke su spremnije zatražiti pomoć kad se nađu u nasilnoj vezi, kao i pružiti pomoć prijateljici u takvoj vezi, nego što to čine mladići. Između mladića i djevojaka nije bilo razlike u prepoznavanju nasilnih oblika ponašanja u vezi.

Evaluacija učinaka programa:

Učinkovitost programa je provjerena korištenjem kvazieksperimentalnog nacrta prije-poslije s usporednim grupama. U intervencijskim odjelima sudjelovalo je 829, a u komparabilnim odjelima 758 učenica i učenika. Evaluacija je pokazala da su šest mjeseci nakon provedbe radionica učenici u tim razrednim odjelima iskazali da su činili i doživljavali manje nasilnih ponašanja nego u razrednim odjelima istih škola u kojima nisu provedene radionice. Nakon radionica učenici su pokazali točnija uvjerenja o tome što je zdrava i kvalitetna veza, bolje prepoznavanje nasilnih ponašanja, bolje su poznavali svoja prava u vezi. Sve su razlike bile visoko statistički značajne. Veličina efekata preventivnih radionica bila je srednje veličine (oko 0.4) za smanjenje počinjenog i doživljenog nasilnog ponašanja, što je vrijedan indikator učinkovitosti programa.

Gs Press / Sveučilište u Zadru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.