Sukladno Zakonu Grad Gospić već tri godine provodi program čipiranja i kastracije pasa na području Gospića, a osim toga prošle godine na nekoliko lokacija u gradu su postavljene i kante za otpad za kućne ljubimce. Danas je u uredu zamjenika Gradonačelnika potpisana Odluka o sufinanciranju troškova kastracije pasa u 2017. godini na području Grada Gospića između Veterinarske stanice Gospić i Grada Gospića. Odluku je u ime Grada Gospića potpisao zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, a u ime Veterinarske stanice dr. Tomislav Rukavina.

Cilj programa kastracije pasa je potaknuti vlasnike da brinu o reprodukciji svojih kućnih ljubimaca (sprečavanje nekontroliranog razmnožavanja, briga za potomke, ne napuštanje životinja).
Ovim se želi doprijeti do vlasnika kućnih ljubimaca da se u što većem broju odlučuju na kastraciju kao jednu od metoda kontrole populacije životinja. Ova metoda kvalitetno dovodi do kontrole populacije pasa, a uz druge metode učinkovito doprinosi kontroli i smanjenju broja napuštenih pasa i mačaka.

Na potpisivanju ove Odluke bio je prisutan i Josip Brozičević voditelj komunalne službe Grada Gospića koji je razgovarao o problematici pasa lutalica. Zaključeno je da se broj pasa lutalica po ulicama grada Gospića znatno smanjio, a čipiranje i cijepljenje pasa uvelike je poboljšano od kad je aktivan ovaj program. Problem se javlja još samo u okolnim selima, ali se intenzivno radi na njegovom rješavanju.

Uz sve navedeno nastavlja se i program cijepljenja lisica od bjesnoće, što će pridonesti ublažavanju straha građana od bjesnoće tih životinja!

Gs Press / Nikola Mraović

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.