Iz Policijske uprave ličko-senjske vozačima je upućeno nekoliko obvezujućih poruka. U razdoblju od 15. studenoga ove, do 15. travnja iduće godine, temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je odluku o uporabi zimske opreme na svim cestama u RH. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga. Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine.
– autocesta A 1 – Zagreb (čvorište Lučko) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište
Maslenica,
-državna cesta D 23 – Josipdol (D42) – Senj (D8),
-državna cesta D 25 – Lički Osik (D50) – Gospić (D50),
-državna cesta D 50 – Žuta Lokva (D23) – Otočac – Gospić – Gračac (D27),
-državna cesta D 217 – Ličko Petrovo Selo (D1) – GP Ličko Petrovo Selo (gr. BiH).
Na svim ostalim cestama na području Ličko-senjske županije vozači su dužni imati propisanu zimsku opremu na motornim vozilima u vrijeme kad su nastupili zimski uvjeti na cestama. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.
Eto, sad kada su nas zaplašili definirajmo što je što.
Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirane da izdrže onaj dio najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja koje se na njih oslanja.

Zbog vlastite sigurnosti, kao i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu važno je pridržavati se ovih propisa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.